Eläkevaroja on nyt ennätysmäärä

Vuoden ensimmäisen neljänneksen päättyessä varoja oli kaikkiaan 194,7 miljardia euroa. Parhaimmat tuotot osakemarkkinoilta.

Suomessa on työeläkevaroja enemmän kuin koskaan aiemmin. Vuoden ensimmäisen neljänneksen päättyessä varoja oli kaikkiaan 194,7 miljardia euroa.

Ensimmäisellä neljänneksellä työeläkevarojen määrä nousi 6,2 miljardilla eurolla. Sijoitusten reaalituotto oli 2,8 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Työeläkevakuuttajat Telan tilastoanalyysistä.

– Keväällä rahoitusmarkkinoilla on näkynyt melko suurta optimismia, ja tämä näkyi myös työeläkevakuuttajien sijoitustuotoissa, toteaa Telan analyytikko Peter Halonen.

Parhaimmat tuotot eläkevarojen sijoituksille saatiin osakemarkkinoilta. Viime vuonna osakkeiden ja osaketyyppisten sijoitusten osuus nousi ensimmäistä kertaa yli 50 prosentin ja oli maaliskuun lopussa 99,4 miljardia euroa. Varoista 79,2 miljardia oli korkosijoituksissa ja kiinteistösijoituksissa oli noin 16,2 miljardia.

Eläkevaroja rahastoidaan ja sijoitetaan, koska osa eläkkeisiin tarvittavasta rahoituksesta katetaan näillä varoilla. Yksityisalojen palkansaajien eläkkeistä sijoitusvaroilla ja niiden tuotoilla katetaan nyt lähes neljännes vuotuisesta eläkemenosta. Pääosa eläkkeistä rahoitetaan kuitenkin työssäkäyvien maksamilla eläkemaksuilla.

– Suomen työllisyyden kehitys ja talouskasvu ovat aivan olennaista eläkkeiden rahoituksen kestävyyden kannalta. Ne määräävät sen, kuinka paljon eläkemaksuista saadaan varoja maksussa oleviin eläkkeisiin, Halonen muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.