Elinkeinoministeri Lintilä on valmis muuttamaan hallituksen esitystä irtisanomiskiistassa

Ministerin mielestä 20 henkilön rajaa yrityskoossa voitaisiin pienentää . "Suurin ongelma on pienissä alle kymmenen henkilöä työllistävissä yrityksissä."

Maanantaina Saarijärvellä ja Jyväskylässä vieraillut elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi, että hän on henkilökohtaisesti valmis muuttamaan hallituksen esitystä irtisanomissuojan heikentämisestä. Hallitus yrittää parantaa työllisyyttä keventämällä yksilöllisen irtisanomisen kriteereitä alle 20 henkilöä työllistävissä yrityksissä. Lintilän mielestä 20 henkilön rajaa voitaisiin alentaa pienemmäksi.

– Liian korkea irtisanomiskynnys on suurin ongelma pienissä alle kymmenen henkilöä työllistävissä yrityksissä. Niissä yksi virherekrytointi voi viedä koko yrityksen kannattavuuden, Lintilä korosti.

Useat ammattiliitot aloittivat maanantaina lakihanketta vastaan suunnatut ylityökiellot. Lintilän mukaan hallitus on ollut yhteydessä ay-liikkeen edustajiin ja on valmis kompromissiin.

– Selvää kuitenkin on, että hallitus ei tule vetämään esitystään pois. Esitykseen on kuitenkin mahdollista tehdä muutoksia.

Ministeri Lintilä vieraili aamupäivällä Biotalouden tulevaisuus tehdään innovaatioilla -seminaarissa Biotalouskampuksella Saarijärvellä. Alustuksessaan hän muistutti, että biotalous lisää Suomen omavaraisuutta, vauhdittaa talouskasvua ja auttaa saavuttamaan hiilineutraalin yhteiskunnan vuoteen 2045 mennessä.

–  Hallitus tavoittelee puuraaka-aineelle korkeampaa jalostusarvoa. Energiaksi on järkevää käyttää metsäteollisuuden sivuvirrat ja harvennushakkuiden sato ja sellainen muu raaka-aine, jolle ei korkeamman jalostusarvon käyttöä löydy, Mika Lintilä totesi.

Saarijärveltä elinkeinoministeri kiirehti Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan vieraaksi. Vierailun teemana oli tekoälyn kehittäminen ja hyödyntäminen Suomessa.

– Minä hurahdin tekoälyyn muutama vuosi sitten. Olen täysin vakuuttunut siitä, että emme vielä täysin ymmärrä, kuinka paljon tekoäly tulee muuttamaan maailmaa.

Lintilä toivoikin, että tekoälyn yhteiskunnallista vaikutuksista tehtäisiin enemmän tutkimusta ja käytäisiin keskustelua.

Elinkeinoministeriön kesällä julkaistun raportin mukaan tekoäly tulee tuhoamaan noin 15 prosenttia Suomen työpaikoista vuoteen 2035 mennessä. Siitä huolimatta Lintilä näkee tekoälyssä enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia.

– Tekoäly luo myös uutta työtä. Suomen tavoitteena on, että olemme tekoälyn soveltamisessa maailman kärkikastia.

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoille elinkeinonministerillä oli iloinen uutinen. Lintilän esikunta on valmistelemassa päätöstä sadan tietokoneen ostamiseksi opiskelijoiden käyttöön. Näillä koneilla voidaan tehdä tekoälylaskentaa, jota tarvitaan sovellusten ohjelmoinnissa.

– Käymme parhaillaan rahoitusneuvotteluja koneiden ostamiseksi. Uskon, että ne saadaan hankittua tämän ja ensi vuoden aikana.

Vierailun päätteeksi Jyväskylän yliopiston professori Pekka Neittaanmäki lahjoitti ministerille muutaman kirjan, joissa kerrotaan kansanomaisesti ja suomen kielellä tekoälystä.

– Tuotamme kirjasarjaa, jossa kerromme selkeästi, missä tekoälystä on kysymys. Tarkoitus on, että materiaalia voidaan hyödyntää myös koulujen opetuksessa, Neittaanmäki kertoi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .