Elintarviketeollisuus: Venäjän rajoitteet olisivat paha isku

Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajan mukaan Venäjän vastapakotteet kuulostavat erittäin huolestuttavilta. Elintarviketeollisuuden viennistä neljännes menee Venäjälle, toimitusjohtaja Heikki Juutinen sanoo.

Tilanne on Juutisen mukaan erityisen paha, jos Venäjän rajoitteet koskevat Suomen elintarvikejalosteita. Hankalin tilanne olisi hänen mukaansa meijeripuolelle.

Venäjä on ilmoittanut määräävänsä ruoan ja maataloustuotteiden tuontikieltoja tai tuonnin rajoituksia maille, jotka ovat asettaneet sille pakotteita Ukrainan kriisin vuoksi.

Venäjän tuonnin rajoitukset ovat jo romahduttaneet sianlihan hintaa, arvioi toimitusjohtaja Hannu Kottonen HKScanilta.

Helmikuusta lähtien Venäjälle on jo ollut voimassa sianlihan vientikielto. Kottosen mukaan esimerkiksi siipikarjan ja naudan ylituotantoa ei ole samassa määrin kuin sianlihassa, minkä vuoksi pahimmat vaikutukset on jo nähty.

Taloudellisia vaikutuksia on mahdotonta arvioida ennen kuin pakotteet täsmentyvät.

Atrian mukaan yhtiön vienti Venäjälle on vähäistä, minkä vuoksi Venäjän mahdolliset vastapakotteet eivät aiheuta yhtiölle suurta iskua. Liiketoimintaan Venäjän sisällä vastapakotteet voivat vaikuttaa, jos raaka-aineiden hinnat jatkavat Venäjällä nousuaan.

Syynä Atrian vähäiseen vientiin Venäjälle on alkuvuodesta saakka jatkunut sianlihan vientikielto Venäjälle.

Suomalaisten tuottajien maito ei jäisi tuottajien käsiin siinäkään tapauksessa, että Venäjän kaavailemat pakotteet koskisivat Suomea, kerrotaan Valiolta. Yrityksen viestinnästä kerrotaan, että tässä tapauksessa maidosta voitaisiin valmistaa esimerkiksi jauhetta tai juustoa vientiin.

Venäjä on Valion tuotteiden suurin vientimaa.

Maataloustuotteiden valikoituminen Venäjän vastapakotteiden kohteeksi oli odotettavissa, arvioi tutkija Hanna Smith Aleksanteri-instituutista. Hänen mukaansa tällaiset pakotteet haavoittavat Venäjää itseään vähiten, koska maa pystyy korvaamaan maataloustuotteet omalla tuotannollaan.

Smith muistuttaa, että pakotteet sopivat myös Venäjän sisäpoliittiseen linjaan, joka on korostanut kotimaisen tuotannon suosimista tuontituotteiden sijasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Valio: Suomalaisten tuottajien maito ei jäisi tiloille pakotteiden takia

Atria: Pakotteet vaikuttavat yhtiöömme vain Venäjällä

Tutkija: Vastapakotteet voidaan toteuttaa vahvemmin tai löysemmin