Elvyttävä rahapolitiikka tukee yhä osakemarkkinoita

Venäjän talouskriisi ja Kreikka-huolet taittoivat vuoden lopulla kärjen Helsingin pörssin koko syksyn jatkuneelta nousulta. Joulukuun aikana pörssin OMXH-yleisindeksi tuli pari prosenttia alaspäin, ja oli pörssivuoden päättyessä enää kuutisen prosenttia vuoden takaista ylempänä.

Myös ensi vuonna osakemarkkinoiden näkymiin sisältyy paljon epävarmuuksia. Kasvu saattaa jatkua, mutta maltillisempana kuin viime syksynä.

- Samat olosuhteet, jotka tähän astikin ovat tukeneet nousua, jatkuvat, sanoi Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki joulun alla.

Kursseja on tukenut varsinkin Euroopan keskuspankin EKP:n elvyttävä rahapolitiikka, johon pankki saattaa vielä lisätä kierroksia alkuvuoden aikana.

Yhdysvaltain keskuspankin Fedin taas odotetaan vähitellen kiristävän omaa rahapolitiikkaansa. USA:sta on viime aikoina saatu niin vahvoja talouslukuja, että Fedin seuraava koronnosto saattaa tulla ennakoitua nopeammin. Se saattaa aiheuttaa markkinoille jonkinasteista heilahtelua.

- Uskomme, että Fed tekee tämän rahapolitiikan kiristyksen kuitenkin hillitysti, OP Varallisuudenhoidon osakestrategi Jarkko Soikkeli sanoo.

Hän huomauttaa, että kurssinousun tueksi kaivataan myös konkreettista näyttöä yritysten tuloskunnon kohenemisesta.

Suomessa kotimarkkinayritysten näkymät eivät ole ruusuiset, mutta globaalit toimijat pääsevät herkemmin mukaan maailmantalouden kasvuun.

Osakemarkkinoiden suurin riski on asiantuntijoiden mielestä se, että maailmantalouden kasvu syystä tai toisesta jälleen hyytyy.

- Se olisi iso pettymys ja johtaisi varmasti myös korjausliikkeisiin osakemarkkinoilla, Kuoppamäki sanoo.

- Myös poliittiset riskit ovat yhä merkittäviä. Suomen talouden vahva riippuvuus Venäjästä vaikuttaa siihen, millä tavalla kansainväliset sijoittajat arvioivat Suomen osakemarkkinoita.

Soikkelin mukaan markkinoille tuo epävarmuutta myös öljyn hinnan yllättävän jyrkkä ja nopea lasku. Se on toistaiseksi näkynyt negatiivisesti lähinnä energiasektorilla, mutta myönteiset vaikutukset heijastuvat viiveellä myös laajemmin talouteen ja yritysten tuloksiin.

Lisää päänvaivaa markkinoille on aiheuttanut Kreikan tilanne, joka saattaa pahimmillaan aiheuttaa isojakin vaikutuksia euroalueella.

Osakesijoitusten houkuttelevuutta lisää edelleen se, että vaihtoehtoiset sijoituskohteet ovat vähissä. Esimerkiksi korkosijoituksista ei nykyisillä korkotasoilla irtoa kovin kummoisia tuottoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.