Emirates pelasti maailman suurimman matkustajakoneen tuotannon jatkumisen

Airbus-pomo uskoo A380:n valmistuksen jatkuvan ainakin 10 vuotta.

Lentoyhtiö Emirates Airlines käytännössä pelasti lentokonevalmistaja Airbusin A380-ohjelman torstaina, kun se ilmoitti tehneensä sopimuksen 36 Airbus A380-lentokoneen ostamisesta. Sopimuksen arvo on 16 miljardia dollaria.

Emiratesin sopimus on sitova 20 koneen osalta ja sisältää option 16 koneesta.

Airbus oli kertonut muutamaa päivää aiemmin, että ilman uusia tilauksia sen on lopetettava maailman suurimman matkustajakoneen A380:n tuotanto. Koneesta ei ollut tehty yhtäkään tilausta kahteen vuoteen.

Arabiemiraattien Dubaissa päämajaansa pitävä Emirates on jo valmiiksi A380:n tärkein asiakas. Yhtiöllä on käytössä 101 konetta ja sillä oli jo ennestään sisällä sitova tilaus 41 koneesta.

– Tämä tilaus tuo vakautta A380-tuotantolinjalle. Ei ole mikään salaisuus, että A380 on ollut menestys Emiratesilla. Asiakkaamme rakastavat sitä, Emiratesin toimitusjohtaja sheikki Ahmed bin Saeed al-Maktoum sanoi.

Emiratesin ja Airbusin väliset neuvottelut olivat vaikeat ja venyivät pari kuukautta odotettua pidemmiksi. Sopimuksen julkistusta odotettiin jo marraskuussa Dubain ilmailunäyttelyssä, mutta sen sijaan Emirates ilmoittikin ostavansa Airbusin kilpailijalta Boeingilta 40 Dreamliner-konetta yli 15 miljardilla dollarilla.

Eurooppalaisvalmistaja Airbusin myyntijohtaja John Leahy kertoi alkuviikosta, että vain Emiratesin tilaus voi pelastaa A380:n. Jotta koneen valmistaminen olisi taloudellisesti kannattavaa, niitä pitäisi valmistaa vähintään kuusi vuodessa.

Tiukka neuvottelutaktiikka toimi ja Leahy oli torstaina helpottunut sopimuksen syntymisestä.

– Tämä uusi tilaus vahvistaa Airbusin sitoutumista valmistaa A380:n ainakin seuraavat kymmenen vuotta. Olen varma että Emiratesin vanavedessä tulee lisää tilauksia ja tätä hienoa lentokonetta rakennetaan pitkälle 2030-luvulle, Leahy sanoi.

Ensimmäiset 853-paikkaiset Airbus A380:t aloittivat kaupallisen liikennöinnin vuonna 2007.