Ensimmäinen kuormain lähti paalihommiin – Nokka-tuotteiden valmistus on vauhdissa Keuruulla

Ensimmäinen Keuruulla valmistettu Nokka-hydraulikuormain luovutettiin perjantaina kurikkalaiselle karjankasvattaja Timo Ala-Reinikalle, joka oli silmin nähden tyytyväinen tilauksensa onnistumisesta.

Teiskonen-konserniin kuuluva HT Enerco osti viime marraskuussa oikeudet Nokka-tuotteisiin, uusi tuotanto HT Laserin tehtaalla on hyvässä vauhdissa, ja edessä ovat nyt panostukset markkinointiin.

 

HT Enercon Nokka-tuotteiden perusmalli on hydraulinen ohjain 5148. Ala-Reinikan 5172-malli on hänen toiveidensa mukaan räätälöity – kyllin massiivinen, muttei liiaksi automatisoitu. Ala-Reinikka hankki ensimmäisen Nokka-kuormaimensa 40 vuotta sitten, joten hän tietää, mitä tilan töissä tarvitaan.

– Ajattelimme, että kun saamme HT:llä valmiiksi ensimmäisen kuormaimen, haluamme sille suomalaisen käyttäjän – Ala-Reinikan tilaus tuli juuri nappiin. Tilanne on ideaali, sillä pystymme valmistamaan omassa talossa teräksestä leikkeet ja moduulit ja kokoonpanokin on täällä. HT Laser teki jo aiemmin komponentteja vanhalle Nokalle, joten prosessit ovat tuttuja, myhäili Enercon myyntijohtaja Lassi Pesonen.

 

Ala-Reinikka on naudanlihan tuottaja sekä maa- ja metsätilallinen. Hoidettavana on noin 250-päinen karja ja 170–180 hehtaaria peltoa.

– Käytän kuormainta lähinnä säiliörehupaalien nostamiseen. Laite on varmaan tilan eniten käytetty kone. Vuosittain meillä käsitellään noin 2 000 paalia säiliörehua ja 1 000 paalia kuivaheinää. Niissä riittää työtä kesät, talvet, joten kuormaimelta vaaditaan toimintavarmuutta myös äärioloissa. Jonkin verran käytän kärrypakettia myös puunnostoon metsähommissa.

Tällä erää Ala-Reinikka vaihtoi vain kuormaimen, kärry palvelee vielä oivasti. Konekannassaan hän sanoo arvostavansa laadukkuutta ja kotimaisuutta sekä sitä, että valmistus on mahdollisimman lähellä – tuttuun firmaan on tarvittaessa helppo soittaa, hän mietti.

 

HT Enercon hallituksen puheenjohtaja Johanna Teiskonen kertoi biokattilasektorilla toimivan yrityksen etsineen myös uutta bisnestä ja Nokka-kuvion olleen "askel lämmöstä metsään". Jatkossa avainasemassa on paitsi markkinointi, myös tuotekehitys.

– HT:llä on paljon annettavaa Nokka-tuotteiden valmistuksen prosessien kehittämiseen, hän vakuutti.

Ensimmäisen vuoden tavoitteeksi yhtiö on asettanut 100 Nokka-tuotteen myynnin. Markkinat ovat globaalit, ja koneet pääosin asiakkaiden toiveiden mukaisesti räätälöityjä. Kuormaimet tehdään Keuruulla, mutta vaunutuotanto keskitetään HT Laserin Puolan-yksikköön, sillä asiakkaatkin ovat pääosin Keski-Euroopassa.

Nokka-tuotteet HT Enercon sopimusvalmistajana tekevä HT Laser on yksi maamme suurimmista metalliteollisuuden komponentti- ja kokoonpanotoimittajista.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .