Esko Seppänen: Teoria Björn Wahlroosin löytäjästä on vitsi

Vasemmistovaikuttaja Esko Seppänen ei usko, että valtiovarainministeriön virkamies Jarmo Väisänen olisi keksinyt ajatuksen pyytää Björn Wahlroosia Sampo-Leonian pääjohtajaksi.

- Kirjassa Wahlroo$, Epävirallinen elämänkerta Wahlroosin nimityksen isäksi on mainittu valtiovarainministeriön virkamies Jarmo Väisänen. Liikkeellä olivat kuitenkin niin paljon häntä isommat demokratian ulkopuoliset voimat, että kyseinen Väisäs-teoria on lähinnä vitsi ­- tai sitten kokeneen virkamiehen lojaalisuutta entisiä esimiehiä kohtaan, Seppänen kommentoi asiaa tänään ilmestyvässä kirjassaan Suomen rikkaat.

Hän suomii kirjassa rikkaita paikoin rajustikin, mutta antaa yllättäen Wahlroosille tunnustusta veronmaksajana. Tämä on pitänyt Sammon omistukset omissa nimissään, kun rikkain suomalainen, Antti Herlin on kerännyt osinkonsa holding-yhtiöihin.

- Wahlroosilla on ollut korkeampi veromoraali kuin Herlinillä ja paljon korkeampi kuin niillä kavereillaan, jotka ovat ­- Henrik Ehrnroothin tapaan ­- vieneet osinkonsa maasta ulos ulkomaisiin veronkiertoyhtiöihin. Se ei ole laitonta, mutta kansakunnan tulorahoituksen näkökulmasta se osoittaa huonoa moraalista vastuuntuntoa.

Seppänen laskee, että Herlin on kerännyt kahden holding-yhtiönsä kautta enemmän Kone Oyj:n osinkoja vuosina 2009­-2013 kuin Aatos Erkko sai osinkoja koko elinaikanaan. Euroina Herlinin yhtiöiden viiden vuoden aikana saama potti on 630 miljoonaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Hypo arvioi Suomen talouteen seitsemän prosentin laskua – "Vientiteollisuudelle syksy näyttää hyvin heikolta"

Myönteisistä tulosuutisista kertoneet Tikkurila, Orion ja Kesla vauhdissa pörssissä

Euroryhmän uudeksi puheenjohtajaksi Irlannin valtiovarainministeri –  Suomen Vanhanen arvioi, että uudella puheenjohtajalla on hyvät edellytykset sovittaa yhteen jäsenmaiden erilaisia näkemyksiä.

Kuluttaja-asiamies varoittaa puhelinmyyntiyrityksestä – kuluttajat saaneet sähkösopimuksia, vaikka eivät hyväksyneet yhtiön esittämää tarjousta

Ranskan teollisuusministeri tuomitsee Nokian irtisanomisaikeet – tuhatkunta mielenosoittajaa marssi Suomen Pariisin-suurlähetystölle

Tavaraviennin arvo laski toukokuussa 31 prosenttia

Maailman miljonäärit vaurastuivat reippaasti viime vuonna – Norja Pohjoismaiden ykkönen

Koronakevät kasvatti suomalaisten luottamusta eläkejärjestelmään – etenkin eläkeikäisistä leijonanosa uskoo eläketurvaan

Keskuskauppakamari varoittaa yrityksiä valelaskuista – etätyökesänä riski on kasvanut

Euroryhmä valitsee tänään uuden puheenjohtajan – Nouseeko ryhmän johtoon ensimmäistä kertaa nainen?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.