Esko Seppänen: Teoria Björn Wahlroosin löytäjästä on vitsi

Vasemmistovaikuttaja Esko Seppänen ei usko, että valtiovarainministeriön virkamies Jarmo Väisänen olisi keksinyt ajatuksen pyytää Björn Wahlroosia Sampo-Leonian pääjohtajaksi.

- Kirjassa Wahlroo$, Epävirallinen elämänkerta Wahlroosin nimityksen isäksi on mainittu valtiovarainministeriön virkamies Jarmo Väisänen. Liikkeellä olivat kuitenkin niin paljon häntä isommat demokratian ulkopuoliset voimat, että kyseinen Väisäs-teoria on lähinnä vitsi ­- tai sitten kokeneen virkamiehen lojaalisuutta entisiä esimiehiä kohtaan, Seppänen kommentoi asiaa tänään ilmestyvässä kirjassaan Suomen rikkaat.

Hän suomii kirjassa rikkaita paikoin rajustikin, mutta antaa yllättäen Wahlroosille tunnustusta veronmaksajana. Tämä on pitänyt Sammon omistukset omissa nimissään, kun rikkain suomalainen, Antti Herlin on kerännyt osinkonsa holding-yhtiöihin.

- Wahlroosilla on ollut korkeampi veromoraali kuin Herlinillä ja paljon korkeampi kuin niillä kavereillaan, jotka ovat ­- Henrik Ehrnroothin tapaan ­- vieneet osinkonsa maasta ulos ulkomaisiin veronkiertoyhtiöihin. Se ei ole laitonta, mutta kansakunnan tulorahoituksen näkökulmasta se osoittaa huonoa moraalista vastuuntuntoa.

Seppänen laskee, että Herlin on kerännyt kahden holding-yhtiönsä kautta enemmän Kone Oyj:n osinkoja vuosina 2009­-2013 kuin Aatos Erkko sai osinkoja koko elinaikanaan. Euroina Herlinin yhtiöiden viiden vuoden aikana saama potti on 630 miljoonaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.