Espoon käräjäoikeus hyväksyi Talvivaaran konkurssihakemuksen

Espoon käräjäoikeus on päättänyt asettaa kaivosyhtiö Talvivaaran tytäryhtiön Talvivaara Sotkamon konkurssiin. Talvivaara Sotkamo haki konkurssia aiemmin käräjäoikeudelta.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan emoyhtiö Talvivaara jatkaa toistaiseksi toimintaansa. Yhtiön tavoitteena on saada riittävästi rahoitusta hankkiakseen kaivostoimintaan liittyvät omaisuuserät ja oikeudet Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä.

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan hallitus pyrkii löytämään yksityisen toimijan mahdollisimman pian Talvivaaran kaivostoiminnan jatkajaksi.

Stubbin mukaan työ- ja elinkeinoministeriö kartoittaa tahoja, jotka voisivat jatkaa nikkelikaivoksen toimintaa. Jatkajan tulee Stubbin mukaan olla vakavarainen ja osaava toimija.

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) pitää selvänä, että Kainuuseen tarvitaan valtion työllisyystoimia Talvivaaran konkurssin takia. Rinteen mukaan hallitus on valmis tukemaan alueen työllisyyttä lisätoimin.

Talvivaaran konkurssin takia Kainuun alueelta on kuitenkin vaarassa kadota jopa 700 työpaikkaa, sanoo elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.). Riski työttömyydestä osuu etenkin Sotkamoon ja Kajaaniin.

Vapaavuoren mukaan keskeiset vastuuministerit vierailevat Talvivaarassa ja Kainuussa todennäköisesti ensi viikolla.

Kajaanin seutu aikoo hakea äkillisen rakennemuutosalueen asemaa. Sotkamon kunnanjohtajan mukaan Sotkamo, Kajaani ja Kainuun liitto valmistelevat asiaa.

Kunnanjohtajan mukaan kaivosyhtiön loppuminen merkitsisi välittömästi Sotkamon kuntaveroon noin 1,2 miljoonan euron vähennystä vuodessa. Valtion toimenpiteiden ja panostusten odotetaan kuitenkin lieventävän kaivosyhtiön konkurssin taloudellisia vaikutuksia.

Valtio varautuu Talvivaarassa noin 50 miljoonan euron kustannuksiin lisäbudjetissa.

Valtio varautuu Talvivaaran konkurssissa Vapaavuoren mukaan isoihin kustannuksiin. Pahimmillaan valtio menettää hänen mukaansa Talvivaaran konkurssissa noin 200 miljoonaa euroa, koska se on suurin omistaja Solidiumin, Finnveran ja Tekesin kautta.

Työministeri Lauri Ihalaisen (sd.) mukaan Talvivaaran konkurssi ei aiheuta heti kovin rankkoja työllisyysvaikutuksia, koska kaivoksen toiminnan pitää jatkua keskeytyksettä. Sitä edellytti tänään myös Kainuun ely-keskus. Ihalainen kommentoi asiaa hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Kainuun ely-keskuksen johtaja Kari Pääkkönen painotti, että kaivosta ei voida ajaa täysin alas, koska osan toiminnoista pitää jatkua. Näitä toimenpiteitä ovat esimerkiksi bioliuotuskierto ja vesien puhdistaminen.

Valtion suunnalta on luvattu riittävät resurssit asioiden hoitoon.

- Olen juuri saanut ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasoselta valtuudet käyttää tarvittaviin töihin viisi miljoonaa euroa. Käynnissä olevat ely-keskusten yt-neuvottelut eivät vaikuta Talvivaaran valvontaan. Meille on luvattu kaikki tarvittavat resurssit tilanteen hoitamiseks, Pääkkönen totesi.

Grahn-Laasonen sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että asiantuntijoiden mukaan bioliotusprosessin loppuunsaattaminen voi kestää useita vuosia. Lisäksi tulevat sen jälkeen vesien puhdistaminen ja alueen kunnostus ja maisemointi. Ympäristön tilaa on seurattava kymmeniä vuosia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Luonnonsuojeluliitto: Talvivaaran virheistä opittava

Talvivaaralla lukuisia omistajia myös Keski-Suomessa

Talvivaaran Perä: Vielä eilen oli syytä uskoa rahoitukseen

Talvivaara: Mistä kaikki saikaan alkunsa?