Etla: Maailmantalouden heikkenevä kasvu hidastaa Suomen taloutta –  Danske povaa Suomelle hiipuvia kasvulukuja ja matelevaa korkotasoa

Maailmantalouden epävarmuustekijät painavat myös Suomen tämän vuoden talouskasvua, ennustaa Danske Bank. Pankki ennustaa Suomen talouden kasvavan 1,7 prosenttia tänä vuonna.

Myös Aktia arvioi maanantaina suhdannekatsauksessaan tämän vuoden kasvun olevan 1,7 prosenttia.

Sen sijaan Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla pistää pöytään selvästi heikomman kasvuarvion. Etla ennustaa, että Suomen bruttokansantuotteen kasvu hidastuu tänä vuonna 1,4 prosenttiin. Syynä on heikkenevä maailmantalouden kasvu.

Kuluvan vuoden kasvulukua Etla on korjannut jyrkästi alaspäin. Vielä syyskuussa Etla ennusti Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 2,2 prosenttia.

Danske Bankin ennusteen mukaan kasvua synnyttää lähinnä yksityinen kulutus, sillä viennin kasvu on heikkoa. Myös Etla näkee, että Suomen talous perustuu jatkossa entistä enemmän yksityiseen kulutukseen. Etla näkee kuitenkin viennissä vetoa vielä suurten laivatilausten ansiosta.

Danske arvioi, että kansainväliseen talouteen epävarmuutta puhaltavat Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota sekä EU:n alueella etenkin brexit ja Italian taantuma.

Kuluttajahinnat nousevat hitaasti

Euroopan talouden hiipumisen myötä myös Euroopan keskuspankki on hellittänyt korkoennustettaan.

–  Uusien asuntolainojen keskimääräinen reaalikorko on negatiivinen ja säilyy lähitulevaisuudessa sellaisena, koska korot eivät lähde merkittävään nousuun ennustejaksolla, joka ulottuu vuoteen 2020 saakka, Dansken ekonomisti Jukka Appelqvist sanoo.

Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus kertoo, että Etla odottaa Euroopan keskuspankilta ohjauskoron nostoa nollatasolta vasta vuoden 2021 alussa.

–  Kyse on laajemmasta ilmiöstä länsimaissa, matala pohjainflaatio ja hidastuva talouskasvu lykkäävät myös EKP:n koronnostoa, Lehmus sanoo.

Etla ennustaa, että kuluttajahinnat nousevat tänä vuonna Suomessa runsaan prosentin verran.

–  Lähivuosina ajamme Suomen taloudessa pienemmällä vaihteella. Ylinopeudesta ei ole vaaraa, tämä talouskasvu ei riitä vauhdittamaan inflaatiota, Lehmus arvioi.

Taantuman riski koholla vuonna 2020

Vuodelle 2020 Danske Bank ennustaa enää 1,2 prosentin talouskasvua. Ennuste on sama kuin Etlalla. Pankin mukaan myös taantuman riski kohoaa vuoden 2020 aikana osin julkisten talouksien velkaantumisen vuoksi.

–  Maailmantalouden kyky kestää riskejä on osin parempi kuin ennen finanssikriisiä. Toisaalta monissa maissa julkisten talouksien velka on merkittävästi kriisiä edeltänyttä tasoa korkeampi ja keskuspankkien liikkumavara olisi kriisin iskiessä rajallinen, koska rahapolitiikkaa ei ole ehditty normalisoida, Appelqvist sanoo.

Hallituksen ero luo epävarmuutta

Danske Bank katsoo, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ero tuo myös lisää epävarmuustekijöitä kansantalouteen.

–  Soten kaatumisen jälkimainingeissa kevään eduskuntavaalit tuovat uhkaa kalliista vaalilupauksista ja hallitusneuvotteluiden pitkittymisestä, Dansken pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi tiedotteessa.

Kuoppamäki kääntää katseensa myös suomalaisen työn hiipuvaan tuottavuuteen.

–  Työn tuottavuuden kasvattaminen tulee olemaan avainroolissa lähivuosina, koska työvoiman tarjonnan kasvu on vähitellen tyrehtymässä, Kuoppamäki sanoo.

Dansken mukaan myös asuntomarkkinoilla alkaa hiljaisempi ajanjakso, josta vihjaa rakennuslupien laskenut määrä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.