Euroalueen talous supistui ennätyspaljon

Euroalueen talous on supistunut vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 4,9 prosenttia viime vuoteen verrattuna, kertoo Euroopan unionin tilastokeskus. Tarkennetut tilastot vahvistavat aiemmat ennakkotiedot siitä, että talous supistui tammi-maaliskuussa enemmän kuin koskaan euroalueen historiassa.

Suurimpana syynä bruttokansantuotteen supistumiselle on ollut viennin romahtaminen. Vienti painui lähes 9 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

Euroalueen suurimman talouden Saksan bruttokansantuote supistui lähes seitsemän prosenttia viime vuodesta. Suomen talous kutistui 6 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan Suomen kansantalouden tuotanto jatkoi huhtikuussa laskuaan. Tuotanto supistui työpäiväkorjattuna 9,2 prosenttia vuotta aiemmasta. Tänä vuonna huhtikuussa oli kaksi työpäivää vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Lasku on ollut nopeinta teollisuuden ja rakentamisen sisältävässä jalostuksessa, jossa pudotusta oli viime vuoteen verrattuna lähes 17 prosenttia.

Euroopan komissio ja asiantuntijat uskovat, että talouden supistuminen tasaantuu loppuvuodesta. Hienoista elpymistä odotetaan ensi vuodelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.