"Eurobondit eivät luo työpaikkoja"

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) toisti keskiviikkona Suomen jyrkän kielteisen kannan euromaiden yhteisesti takaamiin joukkovelkakirjoihin. Eurobondit ovat saaneet Ranskan uudesta presidentistä Francois Hollandesta uuden vaikutusvaltaisen tukijan.

Katainen totesi tämän olevan yksi asia, jossa Suomen hallituksen ja Ranskan uuden presidentin kannat eivät kohtaa. Hän pitää eurobondeja hyödyttöminä myös Hollanden kovasti rummuttaman talouskasvun tukemisen kannalta.

- Eurobondit eivät itsessään olisi mikään kasvulääke, koska niiden toteuttaminen kestäisi pitkän aikaa, eivätkä ne itsessään loisi yhtään uutta työpaikkaa.

Hollanden linjoilla ovat Italian Mario Monti ja Espanjan Mariano Rajoy. Asialla ei kuitenkaan toistaiseksi ole etenemisen toiveita, sillä Suomen tavoin tiellä seisoo EU:n mahtimaa Saksa.

Vastustajat kammoavat ajatusta yhteisvastuullisesta velasta. Kannattajat puolestaan katsovat, että eurobondit olisivat suhteellisen nopea ja varma tapa rauhoittaa markkinoita ja saada ne lopettamaan velkamaiden ahdistelu nousevilla koroilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.