Euromaiden valtiovarainministerit sopuun euroalueen budjetista

Euromaiden valtiovarainministerit pääsivät yöllä sopuun euroalueen kilpailukyvyn parantamiseen tähtäävästä euroalueen budjetista. Budjetin perustamisesta oli sovittu jo aiemmin, mutta nyt yhteisymmärrykseen päästiin myös euroalueen budjetin rahoituksesta ja hallinnosta.

Budjetti rahoitetaan EU:n normaalin budjetin kautta, eli sen koko sovitaan osana isoja neuvotteluita EU:n rahankäytöstä.

Lisäksi ministerit sopivat, että jäsenmailla on mahdollisuus antaa budjettivälineelle myöhemmin lisärahoitusta. Jäsenmailta kerättävää lisärahoitusta varten tarvitaan hallitusten välinen sopimus.

–  Tämä on merkittävä ensimmäinen askel, eikä vain symbolinen, kuvaili talouskomissaari Pierre Moscovici, joka osallistui Luxemburgissa viimeiseen euroryhmän kokoukseensa.

Euroalueen budjetti on yksi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ajamista kunnianhimoisista talousuudistuksista.

Aiemmin valtiovarainministeriö on arvioinut, että budjettiväline tulee maksamaan Suomelle enemmän kuin mitä maa saa siitä takaisin. Euroryhmän puheenjohtajan Mario Centenon mukaan kaikki jäsenmaat saavat takaisin ainakin 70 prosenttia siitä, mitä ne sijoittavat.

–  Tämä on instrumentti kaikille euroalueen jäsenille. Jopa varakkaimmat jäsenmaat saavat rahaa takaisin, Centeno sanoi.

Tiedotustilaisuudessa Centenolta kysyttiin, kuinka vahingollisia Hansamaat ovat olleet kunnollisen euroalueen perustamisessa. Centeno vastasi tärkeiden päätösten vaatineen aikaa.

–  Olen täysin vakuuttunut, että aika näyttää meidän olleen oikeassa ottaessamme tämän askeleen, Centeno sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.