Euromaiden valtiovarainministerit sopuun euroalueen budjetista

Euromaiden valtiovarainministerit pääsivät yöllä sopuun euroalueen kilpailukyvyn parantamiseen tähtäävästä euroalueen budjetista. Budjetin perustamisesta oli sovittu jo aiemmin, mutta nyt yhteisymmärrykseen päästiin myös euroalueen budjetin rahoituksesta ja hallinnosta.

Budjetti rahoitetaan EU:n normaalin budjetin kautta, eli sen koko sovitaan osana isoja neuvotteluita EU:n rahankäytöstä.

Lisäksi ministerit sopivat, että jäsenmailla on mahdollisuus antaa budjettivälineelle myöhemmin lisärahoitusta. Jäsenmailta kerättävää lisärahoitusta varten tarvitaan hallitusten välinen sopimus.

–  Tämä on merkittävä ensimmäinen askel, eikä vain symbolinen, kuvaili talouskomissaari Pierre Moscovici, joka osallistui Luxemburgissa viimeiseen euroryhmän kokoukseensa.

Euroalueen budjetti on yksi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ajamista kunnianhimoisista talousuudistuksista.

Aiemmin valtiovarainministeriö on arvioinut, että budjettiväline tulee maksamaan Suomelle enemmän kuin mitä maa saa siitä takaisin. Euroryhmän puheenjohtajan Mario Centenon mukaan kaikki jäsenmaat saavat takaisin ainakin 70 prosenttia siitä, mitä ne sijoittavat.

–  Tämä on instrumentti kaikille euroalueen jäsenille. Jopa varakkaimmat jäsenmaat saavat rahaa takaisin, Centeno sanoi.

Tiedotustilaisuudessa Centenolta kysyttiin, kuinka vahingollisia Hansamaat ovat olleet kunnollisen euroalueen perustamisessa. Centeno vastasi tärkeiden päätösten vaatineen aikaa.

–  Olen täysin vakuuttunut, että aika näyttää meidän olleen oikeassa ottaessamme tämän askeleen, Centeno sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Nokian renkaiden liikevoitto romahti reilusti tappiolliseksi – liikevaihtokin supistui yli kolmanneksella

Kuluttajille tarkoitetut kasvomaskit käyvät kaupaksi kuin vessapaperi keväällä – useissa Prismoissa ja Citymarketeissa tarjolla vain tyhjiä hyllyjä

Jyväskylä putosi Suomen Vuokranantajien kaupunkivertailussa – Kuopio houkuttaa asuntosijoittajia eniten

Mediat: Presidentti Trump haluaisi osan Tiktokin kauppahinnasta valtiolle vastineeksi kaupan hyväksymisestä

Hankasalmen K-Marketin uudeksi kauppiaaksi Suomen Elvis-fanien puheenjohtaja Marko Humia – haluaa kauppansa hyllyille lähituottajien tuotteita

Koronakriisi lisäsi selvästi lemmikkien määrää, ja se näkyy Musti Groupin hyvässä tuloksessa

Kymmeniä miljoonia maksanut koetehdas on odottanut käynnistystä jo puoli vuotta Äänekoskella – testiajot jäivät kesken koronan iskettyä

Suomen Vuokranantajat ennustaa vuokrien jatkavan hiipivää nousuaan – koronakriisin hidastamaa arvonnousua kurotaan nopeimmin kiinni kasvukeskuksissa

Uutissuomalainen: Vain kolme pankkia myöntää edelleen maksuttomia lyhennysvapaita henkilöasiakkailleen

Teknologiaindeksi Nasdaq kipusi ennätyskorkeuksiin New Yorkin pörssissä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.