Euroopan paperiteollisuus: Kataisen tehtävä ratkaiseva

Euroopan paperiteollisuuden liitto CEPI pitää EU-komission tulevan varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen tehtävää ratkaisevana teollisuuden kannalta.

Etujärjestö toivoo saavansa Kataisesta vahvan komissaarin, joka saa keskeisen roolin komission päätöksenteossa.

- Varapuheenjohtaja Kataisella tulee olemaan hyvin vaativa tehtävä, arvioi liiton toimitusjohtaja Marco Mensink STT:n haastattelussa.

CEPI vaati ennakolta, että teollisuudesta vastaavan komissaarin pitää olla mahdollisimman vahva. Metsäteollisuus on ollut huolissaan alan asemasta EU:ssa. Metsäasiat ovat olleet hajallaan ympäri unionin päätöksentekoelimiä.

Suomalaiset europarlamentaarikot yli puoluerajojen näkevät Jean-Claude Junckerin komission ohjelmassa ja kokoonpanossa myönteisiä asioita. Kokoomuksen Sirpa Pietikäisen mukaan ohjelmassa korostetaan oikealla tavalla kasvua ja painopisteessä on tapahtunut selvä muutos.

SDP:n Liisa Jaakonsaaren mukaan on hyvä, että EU-veteraani Juncker rikkoi perinteitä ja muokkasi komission rakennetta uusiksi. Tämä luo kuitenkin yhteistyösuhteita, joiden toimintakyky jää nähtäväksi.

- Jos ajatellaan, että suomalainen kokoomuslainen alkaa valvoa ranskalaista sosialistia, niin se joko onnistuu hyvin tai sitten mitään ei tapahdu, Jaakonsaari sanoo.

Vihreiden Heidi Hautalan mukaan monet komissaariehdotukset näyttävät paikoitellen panevan pukin kaalimaan vartijaksi. Miten esimerkiksi rahoitusmarkkinoista vastaava britti Jonathan Hill suhtautuu Lontoon Cityn rahoituskeskuksen asemaan?

Myös EU-kriittisten ryhmään kuuluva perussuomalaisten Sampo Terho löytää Junckerin talouslinjauksista hyviä piirteitä. Tärkein eli EU:n uudistaminen kevyemmäksi jää hänen mukaansa kuitenkin puuttumaan.

EU-parlamentin on määrä hyväksyä uusi komissio lokakuussa.

---

Korjattu aiempaa uutista 16.22: Katainen on EU-komission tuleva varapuheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.