Euroryhmän Kreikka-kokous päättyi mahalaskuun

Euromaiden valtiovarainministerien kokous Kreikan rahoitusongelmista päättyi toisen kerran viikon sisällä mahalaskuun. Velkojat pitivät kiinni vaatimuksesta, että Kreikan on jatkettava nykyistä lainaohjelmaansa, joka päättyy helmikuun lopussa. Kreikka kieltäytyy tiukasti tästä.

Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis on silti vakuuttunut, että euromaat löytävät sovun Kreikan rahoitustilanteeseen kahden vuorokauden kuluessa.

Lainoittajien mukaan pallo on nyt Kreikalla - neuvottelut ovat jäissä, ellei Kreikka taivu ja hae jatkoa tukiohjelmaan. Euroryhmän puheenjohtajan Jeroen Dijsselbloemin mukaan Kreikalla on kuluvan viikon loppuun asti aikaa pyytää jatkoaikaa.

Kokous päättyi odotettua aiemmin, ja sen jälkeen ilmassa oli vahvaa turhautumista.

- Tämä tietenkin syö ihmistä, kun täällä istutaan iltatolkulla ilman, että löytyy ratkaisua, valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) sanoi.

Hermot kireällä jo kokouksen alla

Velkojien hermot olivat kireällä ja odotukset matalalla jo kokouksen alkaessa. Viikonlopun aikana käydyissä keskusteluissa ei ollut tapahtunut edistystä.

Kreikan hallituslähteet ilmoittivat kesken kokouksen, että sinne tuotu ratkaisuesitys oli "absurdi" ja täysin kelvoton. Tekstiluonnoksessa viitattiin tukiohjelman jatkamiseen.

- Ne, jotka palaavat yhä tähän samaan asiaan, tuhlaavat aikaansa. Näissä olosuhteissa sopua ei voida saada aikaan, nimettömänä pysyttelevä kreikkalaislähde sanoi uutistoimisto Reutersille.

Viime viikon kokous päättyi umpikujaan samasta syystä. Kreikka kieltäytyi tuolloin viime metreillä hyväksymästä tekstiä, jossa puhuttiin hätäohjelman jatkamisesta.

Ilman hätälainaohjelmaa Kreikka uhkaa ajautua maksukyvyttömäksi ja ulos eurosta. Kreikka haluaisi tukiohjelman tilalle väliaikaisen rahoitusjärjestelyn, joka antaisi sille lisäaikaa neuvotella lainaehtojen helpottamisesta.

Ellei sopua synny ennen kuun loppua, neuvotteluasetelma voi muuttua entistä vaikeammaksi. Monilla euromailla kuten Suomella on valmiutta vain nykyisen ohjelman jatkamiseen, mutta ei uudesta ohjelmasta neuvotteluun.

Uusi ohjelma olisi poliittisesti hankala niellä, vaikka se ei välttämättä kasvattaisi euromaiden vastuita. Nykyisessä ohjelmassa on jumissa reilun seitsemän miljardin euron lainaerä sekä muuta käyttämättä jäänyttä tukea, joka voitaisiin periaatteessa siirtää uuteen tukipakettiin.

Runsas sata osoitti Helsingissä mieltä Kreikan puolesta

Runsaat sata ihmistä otti osaa kreikkalaisia tukevaan mielenosoitukseen Helsingissä tänään. Kulkue lähti iltapäivällä Senaatintorilta ja eteni Kreikan suurlähetystölle Kruununhakaan.

Mielenilmauksella oli määrä muun muassa vastustaa Suomen nykyistä Kreikka-politiikkaa. Mielenosoittajien mukaan kreikkalaisten enemmistö haluaa muutoksen vyönkiristykseen ja rakentaa uuden tulevaisuuden maalleen.

Poliisista kerrottiin alkuillasta, että mielenilmaus sujui rauhallisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Euroryhmän Kreikka-kokous päättyi mahalaskuun