Euroryhmän vääntö satojen miljardien eurojen kriisipaketista jatkuu tänään

Euroryhmä jatkaa tänään illalla kokoustaan noin 500 miljardin euron kriisipaketista koronaviruspandemian talousvaikutusten tasaamiseksi. EU-valtiovarainministerit aloittivat kokouksen jo toissapäivänä, mutta se keskeytettiin eilisaamuna, koska yön yli venyneissä keskusteluissa ei löydetty yhteisymmärrystä kaikista yksityiskohdista.

Vaikea kysymys on ollut kriisirahasto EVM:n käytön ehdollisuus. Jäsenmaiden näkemykset vaihtelevat myös yhteisen velan lisäämisestä.

Kriisipaketti koostuisi kolmesta osasta. Ensimmäiseksi Euroopan kriisirahaston EVM:n kautta jäsenmaille kanavoitaisiin luottoa 240 miljardin euron edestä. Toiseksi Euroopan investointipankin (EIP) takausvaltuuksia nostettaisiin, jotta yrityksille pystyttäisiin osoittamaan lisää tukea.

Kolmas pala olisi EU-komission viime viikolla ehdottama 100 miljardin euron lainaohjelma työpaikkojen turvaamiseksi.

Videokokouksen on määrä jatkua kello 18 Suomen aikaa.

Hollanti vaatinut sitkeästi ehdollisuutta

Uutistoimisto AFP:n diplomaattilähde kertoi, että keskiviikon vastaisena yönä sovun saavuttamisen tielle jäivät erityisesti Hollannin sitkeät vaatimukset kriisirahasto EVM:n ehdollisuudesta.

EVM:n kohdalla vaikea kysymys on ollut se, kuinka paljon ehdollisuutta rahojen käyttöön liitetään.

Hollannin valtiovarainministeri Wopke Hoekstra kommentoi eilen Twitterissä, että Hollanti olisi valmis siihen, että EVM:ää voisi käyttää ehdoitta kriisin keskellä lääkinnällisten kustannusten kattamiseen.

–  Pitkän ajan taloudellisen tuen kohdalla me katsomme, että on järkevää yhdistää EVM:n käyttöön tiettyjä taloudellisia ehtoja, Hoekstra tviittasi.

Myös Suomi on kannattanut ehdollisuudesta kiinnipitämistä EVM:ssä.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) kommentoi euroryhmän tilannetta eilen aamulla saapuessaan Säätytalolle kehysriiheen. Hänen mukaansa yksityiskohtia pitää katsoa tarkkaan.

Suomella on Kulmunin mukaan reunaehtonsa, eli Suomi ei kannata yhteistä velanottoa ja katsoo, että kaikki maat vastaavat omasta talouspolitiikastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Lopettamisuutinen tuli Säynätsalon vaneritehtaan työntekijöille puun takaa, vaikka tehtaan ongelmat olivat tiedossa – "Ei ollut ennusmerkkejä, että näin raakaan ratkaisuun päädytään"

Teollisuusliitto vaatii Säynätsalon vaneritehtaan jatkomahdollisuuden perusteellista selvittämistä

Kommentti: Jyväskylän seudulla lähes yhtä karu meininki kuin vuosikymmen sitten

Timo Koivisto uskoo Säynätsalon vaneritehtaan työntekijöille löytyvän töitä

Säynätsalon vaneritehdas on päässyt 10 vuodessa voitolle vain kerran – Jyväskylä kärsii valtavat verotulomenetykset, jos 106-vuotias tehdas lopetetaan

Betset on venynyt Kiasmaan ja moneen muuhun – kaivonrenkaiden valmistajana aloittaneesta kyyjärveläisestä perheyhtiöstä on 70 vuodessa tullut iso betonialan toimija

UPM aikoo sulkea Suomen vanhimman toiminnassa olevan vaneritehtaan Jyväskylässä – Teollisuusliitto vaatii, että UPM selvittää kaikki mahdollisuudet toiminnan jatkamiselle

UPM aikoo sulkea vaneritehtaansa Jyväskylän Säynätsalossa – vaarassa 167 työpaikkaa

Jyväskylän Forumin Life-myymälää pyörittänyt yhtiö konkurssiin

Maanviljelijä Heikki Kässi kuollut – kunnallis- ja maatalousvaikuttaja toimi pitkään myös Keskisuomalaisen hallituksessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.