Evira: Venäjälle tarkoitettuja elintarvikkeita saa myydä Suomessa

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sallii poikkeuksellisesti Venäjälle tarkoitettujen elintarvikkeiden myynnin Suomessa, vaikka tuotteista puuttuvat lain vaatimat suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät.

Poikkeus koskee Suomessa tuotettuja ja kylmässä säilytettäviä elintarvikkeita. Suomen- ja ruotsinkielisten pakkausmerkintöjen pitää olla kuluttajien nähtävissä tuotteiden läheisyydessä.

Eviran tavoitteena on vähentää Venäjän tuontikielloista johtuvaa ruokahävikkiä.

Suomen voi olla hankala löytää uusia markkina-alueita elintarvikkeilleen Venäjän tilalle, arvioivat elinkeinoelämän asiantuntijat. Jos Venäjän-vienti tyrehtyy, suomalaisille teknologiatuotteille löytyy asiantuntijoiden mukaan markkinoita muualtakin, mutta elintarvikkeiden suhteen tilanne on kiperämpi.

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori huomauttaa, että Venäjällä suomalaiset elintarvikkeet ovat olleet tuttuja jo vuosikymmenten ajan ja niillä on erinomainen maine. Muilla markkinoilla näitä valtteja ei suomalaistuotteilla ole.

Myös kilpailu on kovaa. EU-maissa oma tuotanto on runsasta ja markkinat hyvin kansallisia, Yhdysvaltoihin pääsy vaatisi lupaviidakon setvimistä ja ahkeraa markkinointia.

Johtaja Kai Mykkänen Elinkeinoelämän keskusliitosta kuitenkin korostaa, ettei aihetta paniikkiin ole. EK laskee, että vain kolmen prosentin kasvu Suomen viennissä länteen riittäisi kahdessa vuodessa kompensoimaan peräti kolmanneksen pudotuksen Venäjän-viennissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.