FAO: Hyvät satonäkymät alentavat viljan hintaa

Maailman viljasato nousee lähes ennätyksellisen suureksi, ennustaa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO. Sen mukaan viljasato kohoaa satokaudella 2010–2011 noin 2 280 miljoonaan tonniin. Se jää vain pari miljoonaa tonnia pienemmäksi kuin ennätysvuonna 2008.

Viime vuosien hyvät sadot ja satonäkymät laskivat viljojen hintoja keväällä. Tuotannon kasvun takia viljavarastot kasvavat kolmatta vuotta. Keskeisten peruselintarvikkeiden maailmanmarkkinahinnat laskivat FAOn elintarvikeindeksillä mitattuna kevään aikana noin kuusi prosenttia.

Elintarvikemarkkinoiden hintakehitys on kuitenkin epäyhtenäistä. Monien peruselintarvikkeiden ja trooppisten tuotteiden hinnat ovat kohonneet merkittävästi. Keskimääräinen hintataso on edelleen korkea, vaikka se on alentunut vuoden 2008 huipusta.

Elintarvikkeiden hinnat ovat viime vuosien hintaheilahtelujen jälkeen asettuneet selvästi aiempaa korkeammalle. FAOn hintaseurannassa käyttämä globaali kuluttajan ruokakori maksoi kesän kynnyksellä 69 prosenttia enemmän kuin vuosikymmenen alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.