Facebook virittelee omaa kryptovaluuttaa Mastercardin ja Visan kanssa

Facebook aikoo ensi vuonna tuoda tarjolle oman kryptovaluuttansa, jonka avulla yhteisöpalvelun 2,4 miljardia käyttäjää voisivat hoitaa raha-asioitaan perinteisen pankkijärjestelmän ulkopuolella. Yhtiö on viritellyt yhteistyötä 27 kumppanin kanssa, joiden joukossa ovat muun muassa luottokorttijätit Mastercard ja Visa, maksuvälitysyhtiö PayPal, musiikkipalvelu Spotify sekä kyytipalvelut Uber ja Lyft.

Uuden kryptovaluutan nimeksi tulee libra, ja sen hallinnoijaksi perustetaan samanniminen voittoa tavoittelematon yhdistys Geneveen. Libra-yhdistyksen viestintäpäällikkö Dante Disparten mukaan hanke voi tuoda kännykällä käytettävät pankkipalvelut ja pääsyn verkkokauppoihin maailman arviolta 1,7 miljardille ihmiselle, joilla ei nyt ole minkäänlaisia pankkipalveluja käytössään.

–  Me uskomme, että jos ihmiset saavat nämä palvelut käyttöönsä samalla tavalla kuin internet vapautti tiedon, luodaan maailmaan enemmän vakautta kuin mitä meillä on tähän asti ollut, Disparte sanoi.

Ajatus on, että tilittömät ihmiset voisivat vaihtaa paikallista valuuttaansa libraan ja toisinpäin.

Uberin maksujärjestelmästä ja riskeistä vastaava johtaja Peter Hazlehurst uskoi, että libra voi kustannustehokkaalla tavalla yhdistää perinteiset rahoitusjärjestelmät ja uuden digitaalisen valuuttajärjestelmän.

–  Rahan lähettämisen kaverille pitäisi sujua yhtä helposti kuin Uberin tilaaminen, Hazlehurst julisti.

Lohkoketjuihin perustuvan libran arvo aiotaan pitää vakaana sitomalla se reaalimaailman sijoitusvarallisuuteen, kuten valtionlainoihin. Näin on tarkoitus välttää bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen kursseissa tapahtuvat rajut heilahtelut. Libran käyttö huumekauppaan ja muuhun hämärätouhuun on alustavien suunnitelmien mukaan tarkoitus estää vaatimalla, että sen käyttäjät tunnistautuvat virallisella henkilöllisyystodistuksella. Libraan sovelletaan kunkin maan paikallista lainsäädäntöä ja rahanpesun torjuntakeinoja.

Kiinalla ja WeChatilla on etumatkaa

Facebook on vain yksi uuden valuutan perustajista, mutta kehittää jo nyt Messenger- ja Whatsapp -viestipalveluihinsa Calibra-nimistä lompakkoa uutta valuuttaa varten, jota voitaisiin tulevaisuudessa käyttää lainojen nostamiseen tai sijoittamiseen.

Calibra-yhdistyksen varapuheenjohtaja Kevin Weil lupasi, ettei tietoja käyttäjien tileistä ja rahoista yhdistetä muuhun Facebook-sisältöön tai käytetä mainosten kohdentamiseen.

Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on monesti puhunut kiinnostuksestaan kryptovaluuttoihin. Valuutan ja maksujärjestelmän luominen voisi auttaa sitä kilpailemaan muita yhteisöpalveluja vastaan. Esimerkiksi Kiinassa massiiviseksi kasvanut WeChat on rakentanut laajassa käytössä olevan maksupalvelun omaan viestijärjestelmäänsä. Myös viestipalvelu Telegram kehittää omaa kryptovaluuttaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.