Fedin pääjohtaja: Trump ei voi antaa minulle potkuja

Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell sanoo, ettei presidentti Donald Trump voi antaa hänelle potkuja. Trump on toistuvasti haukkunut Fedin korkopolitiikkaa, mutta Powell totesi tv-kanava CBS:n haastattelussa, että hänellä on lain mukaan nelivuotinen toimikausi.

–  Aion palvella sen loppuun asti, Powell sanoi.

Powell ei suostunut kommentoimaan presidentin lausuntoja tai kertomaan tämän kanssa käymistään keskusteluista.

Fed nosti ohjauskorkoa 2,5 prosenttiin joulukuussa. Trumpilta koronnosto ja sitä seurannut pörssikurssien lasku kirvoitti tviitin, jossa hän nimitti keskuspankin Yhdysvaltojen talouden "ainoaksi ongelmaksi".

Powellin mukaan taantumaa ei ole näköpiirissä, mutta Yhdysvaltojen talouskasvu jää hitaammaksi kuin viime vuoden ennätystahti. Tahti on hidastumassa myös maailmalla, muun muassa Kiinan ja Euroopan kasvun hidastumisen myötä. Fedillä ei hänen mukaansa ole kiirettä muuttaa korkopolitiikkaansa.

Taantumaa ei Powellin mukaan ole näköpiirissä, mutta Yhdysvalloilla ei ole edessään paluuta aikoihin, jolloin talouskasvu saattoi yltää neljään prosenttiin. Taustalla on väestön ikääntyminen ja työvoiman kasvun hidastuminen, Powell totesi.

Suurimpana ulkoisena riskinä Powell piti kyberhyökkäyksiä, jotka voivat uhata pankkeja ja finanssimarkkinoita.

–  Teemme paljon työtä suojellaksemme Fediä mutta myös muita rahalaitoksia ja markkinoita. Finanssikriisin riskit olivat todellisia, niissä tiesimme yleisesti ottaen mitä tehdä. Kyberriskit ovat uusi riskilaji, jossa myös kansallisvaltiot ovat mukana toimijoina, Powell pohti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.