Fiksatuille älypuhelimille kehkeytyi kysyntää: Kalliiden kännyköiden ympärille syntyi kierrätys-verkkokauppojen joukko

Applen iPhone X 256GB -mallin kännykkä maksaa operaattorilla 1229 euroa –  uusi ja avaamaton käytettyjen kännyköiden kaupassa alle tonnin.

Kalliiden älypuhelinten ympärille on syntynyt joukko kierrätysverkkokauppoja, joista voi tilata itselleen jonkun entisen puhelimen.

– Uusien puhelimien hinta nousee koko ajan. Ei opiskelijalla tai vähävaraisella ole enää varaa uuteen puhelimeen, vaikka samaan aikaan se on koko ajan tärkeämpi laite kuluttajalle, pohtii Samu Kyllönen, joka perusti Vaihdokki.comin vuosi sitten. Hänen pääasiallinen asiakasryhmänsä ovat opiskelijat.

Vaihdokki, kuten myös samalla kentällä toimiva Swappie, keskittyvät iPhonien myyntiin hyvän jälleenmyyntiarvon vuoksi.

– Android-puolella on enemmän valmistajia, kilpailua on enemmän ja hinnat edullisempia, Kyllönen tiivistää.

 

Käytettyjen laitteiden verkkokaupoilla on samantyyppinen toimintatapa. Niille voi myydä oman puhelimen, tai vanha voidaan hyvittää uutta ostaessa.

Kauppiaalle saapuessaan puhelimet käyvät tietyn tsekkauslistan läpi, jotta varmistetaan, että tuotetta ei myydä rikollisessa mielessä, ja kartoitetaan myös kunto ja osat. Tarvittaessa osia vaihdetaan.

– Jos akku on kunnossa, eli sen varauskyky on yli 85 prosenttia alkuperäisestä, ja jos puhelin on hyvässä kunnossa, se lähtee suoraan kiertoon, kertoo Kyllönen.

Jos valmistajan alkuperäisiä osia, kuten näyttö, on vaihdettu, hyvitys laskee.

 

Huollettuja puhelimia myyvän Swappien perustajien Sami Marttisen ja Jiri Heinosen liikeideaa vauhdittivat osin netin kauppapaikkojen ongelmat. Ihmiset kyllä etsivät käytettyjä laitteita mutta ostivat sian säkissä.

Myös Vaihdokki.comin Kyllönen kertoo maksaneensa oppirahansa aloitettuaan ensin fiksauksen harrastuksena.

– Käytettyjen puhelinten hankkiminen oli vaikeaa. Osa myyjistä kieltäytyy postittamasta, koska se koetaan hankalaksi, eikä tuotteella ole takuuta eikä palautusoikeutta. Yhden kerran maksoin koko summan, parisataa euroa, tilille, mutta puhelinta ei tullutkaan. Toisella kerralla olin viisaampi, mutta myyjä halusi postiennakon etumaksuna. Sekin tuli menetettyä.

 

Huijarimyyjät voivat olla jarruna, miksi arvokasta puhelinta ei kenties uskalleta hankkia netin kauppapaikoilta, mutta Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkija Kaisa Matschoss arvioi, että taustalla vaikuttavat myös ajassa jylläävät arvot.

– Osalle kuluttajista pitää olla aina se uusin malli. Toiset taas ajattelevat, että se vähän vanhempi malli on vielä itselle ihan hyvä, ja halutaan antaa tuotteen elinkaarelle jatkomahdollisuus.

Yksi motiivi kääntyä ammattimaisen kierrätyskaupan puoleen voi olla myös hyvä takuu, hän pohtii omaa kokemustaan vasten.

– Kun itse ostin pojalleni käytetyn pelikoneen, niin siihen sisältyi kahden vuoden takuu – kun uudella koneella oli vuoden takuu.

 

Huollettujen puhelinten myyminen sekä takuun ja palautusoikeuden tarjoaminen näyttää toimivan. Kaksi vuotta markkinoilla ollut Swappie teki ensimmäisenä vuonnaan miljoonan liikevaihdon. Vuoden alussa se sai 890 000 euron rahoituksen Lifeline Venturesilta ja Reaktor Venturesilta.

Swappien kokemusten mukaan kuntoluokka ”erittäin hyvä” myy parhaiten. Moni etsii priimaa omaan käyttöön mutta osa myös lahjaksi. Kuluttajat näyttävät olevan yhä avoimempia sille, että lahjan ei tarvitse olla uusi. Soittokierroksen mukaan kierrätyskauppojen kauppa käy parhaiten joulun alla ja keväällä ennen valmistujaisia.

– Jos tuote on laadukas, ajatellaan, että itse malli on ”se juttu” – ei se, onko se uudessa, kimaltavassa boksissa, Heinonen pohtii.

 

En ostaisi puhelinta yksityishenkilöltä netin kauppapaikoilta, sanoo siilinjärveläinen Marko Kaikkonen.

– Vähän epäluuloisesti suhtaudun. Laite voi olla päälle päin kunnossa, mutta koskaan ei tiedä, onko se vaikkapa kastunut ja lakkaakin toimimasta, hän sanoo.

Kaikkosen perheen katseet ovatkin kääntyneet käytettyjen puhelinten verkkokauppoihin, joissa puhelimeen sisältyy takuu ja palautusoikeus. Tähän mennessä kaupat ovat syntyneet jo kolmesta puhelimesta ensimmäisen hyvän kokemuksen siivittämänä.

 

Perheen esikoinen Waltteri Kaikkonen, 16, perehtyi käytettyjen iPhonien kauppapaikkoihin ja tilasi itselleen iPhone 7:n tämän vuoden alkupuolella. Puhelin maksoi 450 euroa, kun pakasta vedetyn hinta olisi asettunut 600:n ja 700:n välille.

– Puhelimen kuntoluokka oli verkkokaupan luokituksen mukaan ”erittäin hyvä”. Puhelimesta huomasi, että se on tippunut maahan, mutta naarmut ovat kosmeettisia.

Puhelin on toiminut moitteetta, ja sittemmin iPhonet on vaihdettu myös perheen äidille Minna Kaikkoselle ja Ada Kaikkoselle, 13.

Hyvitysmahdollisuutta entisistä puhelimista Kaikkoset eivät ole hyödyntäneet kauppoja tehdessään.

– Sinänsä on kyllä hyvä, että käytettyjen puhelinten kauppaan nivoutuu ekologisuus, eli vanhat puhelimet laitetaan edelleen kiertoon ja käyttöön, Marko Kaikkonen pohtii.

Waltteri Kaikkonen arvelee, että etenkin iPhone-käyttäjille uusien mallien julkistukset ovat tapahtumia, eikä osaa pitele mikään, vaikka uusin malli maksaisi 1500 euroa.

– Osa pitää puhelinta vain vuoden, ja sitten taas vaihdetaan uuteen. Käytettynä voi siis saada hyvinkin uuden puhelimen – mutta paljon edullisemmin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .