Finanssikriisin jälkeen osakkeet ovat nousseet kymmenessä vuodessa yli 300 prosenttia – asiantuntija ei puhuisi kuitenkaan vielä kuplasta

Tämän viikon lauantaina tuskin vietetään suurta juhlapäivää, vaikka miljoonilla sijoittajilla eri puolilla maailmaa olisi siihen aihetta. 9. maaliskuuta tulee nimittäin kuluneeksi tasan 10 vuotta, kun osakekurssit lähtivät maailmanlaajuisesti nousuun syksyllä 2008 alkaneen finanssikriisin jälkeen.

S-Pankin varallisuudenhoidon päästrategin Lippo Suomisen mukaan sijoittajat ovat saaneet kymmenessä vuodessa osakkeistaan peräti 324 prosentin tuoton.

– Hekin, jotka ostivat kurssien ollessa huipulla lokakuussa 2007, ovat kaksinkertaistaneet sijoituksensa arvon, hän selvittää.

Suomessa pörssin yleistä hintakehitystä kuvaava OMXH Cap -indeksi on noussut 10 vuodessa peräti 359 prosenttia. Lokakuun 2007 markkinahuipulla ostaneet ovat päässet Suomessa 80 prosentin tuottoon.

Osakemarkkinoiden 10-vuotinen nousutrendi kestänyt, vaikka matkan varrella on koettu muun muassa Kreikan kriisi, arabikevät, Ukrainan kriisi, Euroopan Keskuspankin setelielvytys, Brexit-kansanäänestys sekä Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi ja hänen kärjistämänsä ongelmat.

Osakekurssit ovat toki laskeneet kriisitilanteiden luomien pelkojen takia. Laskua on kestänyt enimmillään kolmisen kuukautta – välillä vain muutamia tunteja tai päiviä. Paniikki on ehditty perua monta kertaa.

– Ehkä osakkeiden nousukausi on kestänyt näin pitkään siksi, että missään vaiheessa ei ole tullut hyvänolon tunnetta, Suominen pohtii.

– Ei nytkään iso kuva ole muuttumassa, vaikka on selvää, että nousuralli jossakin vaiheessa loppuu.

Viime vuonna osakemarkkinat olivat yhdeksän kuukautta nousussa, mutta kolme viimeistä kuukautta painoivat koko vuoden neljän prosentin miinukselle. Yhdysvalloissa pohja koettiin jouluaattona, mutta sen jälkeen osakemarkkinoilla on rallateltu. Kurssit ovat jo palanneet viime lokakuun huippulukemiin.

Suominen uskoo osakemarkkinoiden nousun jatkuvan, mutta tähänastista maltillisemmin. Myös talouskasvun ennustetaan jatkuvan, mutta nousuvauhdin hiljenevän.

– Osakemarkkinat menevät samaan suuntaan kuin talous. Iso tiputus tulee silloin, kun tulee taantuma. Jos taantuma onnistutaan välttämään, osakkeet menevät ylöspäin.

Korkojen nousua ja taantumaa on ennustettu pitkään, mutta huonot vuodet eivät ole vielä iskeneet.

– Vuosi 2021 on seuraava arvaus, Suominen sanoo hetken mietittyään.

Ison-Britannian kova Brexit eli lähtö EU:sta on Suomisen mukaan hinnoiteltu jo osakkeisiin. Hän ei myöskään usko, että Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota lopulta toteutuu, sillä molemmilla osapuolilla on paljon pelissä.

– Tosi paikan tullee kauppasotaa vältellään. Tuskin Trump haluaa taantumaa ennen ensi vuoden marraskuun presidentinvaaleja. Kiina puolestaan haluaa maan vakauden jatkuvan. Kiinan kasvu on hidastunut, minkä vuoksi maa elvyttää talouttaan hurjasti.

Euroopassa Suominen ei näe valtavia riskejä juuri nyt, vaikka Italian tilanne on nostanut huolia.

Osakkeiden nykyinen arvostus ei Suomisen mukaan ole ongelma.

– Osakekuplalle ei ole perusteita, sillä yritysten tulokset ovat nousseet samassa tahdissa kuin osakekurssit. Mutta selvää on edessä ei ole juhlavuosia, hän sanoo.

Suomisen mukaan osakemarkkinoille tulee kuitenkin paineita yritysten tuloskasvun jatkumisesta. Nyt osakekurssit ovat samalla tasolla kuin viime lokakuun alussa, vaikka yritysten tulosodotukset ovat pudonneet.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .