Finavian johdannaissopimuksista syytteet kahdelle

Ex-toimitusjohtaja ja ex-talousjohtaja vapautuivat epäilyistä

Lentokenttien toiminnasta vastaavan Finavian entinen varatoimitusjohtaja Ari Haapanen ja entinen rahoituspäällikkö saavat syytteet luottamusaseman väärinkäytöstä.

Finaviassa tehtiin vuosina 2009–2011 johdannaissopimuksia, jotka olivat syyttäjän mukaan vastoin yhtiön sisäisiä ohjeita ja yhtiön etua. Sopimusten purkamisesta on aiheutunut Finavialle 34 miljoonan euron tappiot.

Finavian entinen toimitusjohtaja Samuli Haapasalo ja entinen talousjohtaja Kirsti Lehtovaara välttyivät syytteiltä. Syyttämättäjättämispäätöksessä syyttäjä kirjoittaa, että sopimukset ovat olleet tarpeettoman monimutkaisia ja sisältäneet suuren riskin yhtiölle.

– Haapasalo ei ole osallistunut yksittäisten johdannaissopimusten tekemiseen tai niihin liittyviin neuvotteluihin. Hänen osaltaan rikosepäily perustuu siihen, että hän on laiminlyönyt tehtäviään. Pelkkä tehtävien laiminlyönti ei kuitenkaan riitä siihen, että kyse olisi luottamusaseman väärinkäytöstä. Luottamusaseman väärinkäyttö edellyttää tahallisuutta, syyttäjä perustelee päätöstään.

Syyttäjän mukaan rahoitusasiat olivat vastuutettu varatoimitusjohtajalle ja tietyissä asioissa talousjohtajalle. Hän piti uskottavana talousjohtajan kertomusta vastuunjaosta.

– Varatoimitusjohtaja ja sopimuksia käytännössä tehnyt rahoituspäällikkö ovat olleet rahoituksen asiantuntijoita. Talousjohtajana toiminut Lehtovaara on kertonut esitutkinnassa, että hänen roolinsa suhteessa rahoituspäällikköön oli pelkästään hallinnollinen esimies.

Johtajien nimillä. Lisäksi perustelut talousjohtajan syyttämättäjättämisestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.