Finnair olisi Venäjän ylilentokiellon pahimpia kärsijöitä

Finnair olisi Venäjän mahdollisen ylilentokiellon suurimpia kärsijöitä eurooppalaisista lentoyhtiöistä.

Lentotietoja keräävän Flightradar24-sivuston mukaan Finnairilla oli viimeksi kuluneen viikon aikana 115 Siperian ylittävää lentoa, kun listan ykkösellä Lufthansalla ylilentoja oli reilut 160. Finnairia enemmän ylilentoja oli myös Air Francella ja KLM:llä. Euroopasta ja Yhdysvalloista Aasiaan suuntautuvien lentojen reitti kulkee usein Siperian kautta.

Venäjä on kertonut harkitsevansa Venäjän ylilentojen kieltämistä yhdysvaltalaisilta ja eurooppalaisilta lentoyhtiöiltä osana vastapakotteitaan. Ylilentokiellon on nostanut esille ainakin maan pääministeri Dmitri Medvedev. Talouslehti Vedomostin mukaan asiasta on jo keskusteltu Venäjän liikenneministeriössä ja ulkoministeriössä.

Aasian-lennot ovat Finnairille hyvin tärkeitä, koska yhtiö on hakenut nimenomaan Aasiasta uutta kasvua. Pääministeri Alexander Stubb (kok.) vakuutti jo toissapäivänä, että Suomen hallitus pitää Venäjään yhteyttä Finnairin tilanteesta.

Finnairin säästöneuvottelut lentäjien kanssa ovat jatkuneet tällä viikolla. Niissä on keskusteltu siirtymisestä uuteen tuottavuusperusteiseen palkkamalliin, Suomen Liikennelentäjäliiton puheenjohtaja Sami Rolig kertoo.

Finnair ja lentäjät yrittävät sopia yhteensä 17 miljoonan euron säästöistä. Neuvotteluita asian viimeistelemiseksi jatketaan syyskuun 7. päivään saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.