Finnairin ostama henkilökunta Hongkongin ja Singaporen palkoille

Finnairin Hongkongin- ja Singaporen-reittien matkustamopalvelujen ulkoistus on vasta alkua. Parhaillaan yhtiö neuvottelee usean osapuolen kanssa matkustamohenkilökunnan ulkoistamisesta 18 reitillä. Ulkoistuksilla Finnair uskoo saavuttavansa yhteensä 18 miljoonan euron säästöt, mutta kahden reitin säästövaikutusta yhtiö ei kerro.

- Toivottavasti löydämme kumppaneita, jotka voisivat pitää työpaikkoja Suomessa, Finnairin mediavastaava Päivyt Tallqvist sanoo.

Finnair ostaa kahden reitin matkustamopalvelut norjalaiselta OSM Aviationilta, joka on yksi neuvottelukumppani muiden reittien ulkoistamisessa käytävissä keskusteluissa. Tallqvistin mukaan matkustamohenkilökunnan palkat määräytyvät asemamaiden Hongkongin ja Singaporen markkinapalkkojen mukaan. Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen SLSY:n puheenjohtaja Thelma Åkers on hieman eri mieltä.

- Meidän näkökulmastamme suomalaisessa lentokoneessa tehdään töitä suomalaisella työehtosopimuksella, Åkers sanoo.

Finnairin mukaan sen matkustamohenkilökunnan mediaaniansio on tällä hetkellä 4 200 euroa kuukaudessa.

- Suomalaisen työvoiman palkkaaminen on edullista, jos otetaan aloittavia työntekijöitä, Åkers sanoo.

Åkersin mukaan puheita mahdollisista matkustamohenkilökunnan ulkoistamisista on käytetty neuvotteluissa vuodesta 2011 alkaen. Hän ei kuitenkaan halua arvioida, kuinka paljon Finnair lopulta käyttää ulkoistuksia. Finnairin mukaan 20 reitin matkustamohenkilökunta pitää ulkoistaa kilpailukyvyn takia, mutta sitä pidemmälle yhtiö ei halua kehitystä arvioida.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.