Synkkää: Suomalaisen lentoyhtiön tulos painui reilusti tappiolle

Lentoyhtiö Finnairin toiminnallinen liiketulos painui viime vuonna 37 miljoonaa euroa tappiolle verrattuna edeltävän vuoden 12 miljoonan euron voittoon.

Toimitusjohtaja Pekka Vauramon mukaan Finnair onnistui viime vuonna kustannusten karsimisessa, mutta voimakas tuottojen lasku vei tuloksen tappiolle. Yhtiön hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että viime vuodelta ei makseta osinkoa.

Toiminnallisesta liiketuloksesta on poistettu muun muassa käyttöomaisuuden myyntivoittoja ja -tappioita sisältäviä kertaeriä.

Finnairin liikevaihto laski viime vuonna vajaat 5 prosenttia 2,3 miljardiin euroon. Keskeisinä syinä tähän ovat yksikkötuottojen voimakas lasku etenkin Aasian-liikenteessä sekä Aurinkomatkojen supistunut myynti.

Finnair sai tukea laskeneista polttoainekustannuksista. Yhtiön polttoainekulut, mukaan lukien suojaukset ja päästökaupasta aiheutuvat kulut, laskivat 4 prosenttia.

Vauramo kertoo osavuosikatsauksessa olevansa tyytyväinen yhtiön 200 miljoonan euron säästöohjelman toteutumiseen ja sen ylittymiseen noin 17 miljoonalla eurolla.

Finnair ei anna arviota tuloksen kehittymisestä kuluvana vuonna. Matkustaja- ja rahtiliikenteen kysyntää on sen mukaan edelleen vaikeaa arvioida. Yhtiö tyytyy toteamaan, että lentopetrolin halpeneminen ja kustannussäästöt tukevat Finnairin taloudellista kehitystä tänä vuonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.