Finnairin uusi johtaja aloitti kehumalla yhtiötä

Finnair saa uuden johtajan Nokia Siemens Networksilta. Mika Vehviläinen siirtyy operatiivisen johtajan tehtävästä tuuliselle paikalle lentoyhtiön johtoon.

Ainakaan omasta mielestään Vehviläinen ei ole hyppäämässä uppoavasta laivasta putoavaan lentokoneeseen, vaikka vaihtaa suuria henkilöstövähennyksiä kaavailevan NSN:n pahasti sakkaavaan lentoyhtiöön, jolla oli nimityspäivänä niskassaan vielä lentäjien lakonuhka.

- En nyt sentään. Olen hyvin innostunut tästä haasteesta. Finnairilla on monta perusasiaa oikein hyvässä kunnossa: erittäin osaava henkilökunta, hyvä strategia, hyvin moderni laivasto, Vehviläinen kehui.

Vehviläinen ei halunnut vielä ottaa tarkemmin kantaa siihen, mitä uudistuksia Finnairissa pitäisi tehdä, jotta yhtiö pääsisi nykyisestä kurimuksestaan. Joustavuutta, nopeutta ja muutosherkkyyttä kuitenkin tarvitaan lisää, jotta yhtiö pärjäisi jatkossakin.

- Finnair kilpailee hyvin globaaleilla markkinoilla, yli puolet sen markkinoista tulee ulkomailta. Ensimmäinen tehtävä on varmistaa, että meillä on globaalisti kilpailukykyinen toiminta, Vehviläinen sanoi.

Hän vakuutti lähtevänsä innolla tekemään muutoksia Finnairiin.

Sinivalkoisin siivin ja platinakortilla

Ilmailualaa Vehviläinen ei vielä tunne, mutta Finnairin toiminta on hänelle hyvin tuttu matkustajan näkökulmasta. Kiireisimpinä vuosina hänellä on ollut vuodessa 180 matkapäivää. Kanta-asiakaskortti on näin ollen platinan värinen.

- Minun mielestäni Finnair - ja monet ulkomaiset kollegani ovat samaa mieltä - on yksi parhaista lentoyhtiöistä maailmassa, ellei paras, Vehviläinen ylisti.

Hallituksen puheenjohtaja Christoffer Taxell perusteli Vehviläisen valintaa hänen näytöillään suurten muutosten johtamisesta sekä kansainvälisellä kokemuksella. Taxellin mukaan uutta toimitusjohtajaa haettaessa käytiin läpi lukuisia henkilöitä, mutta Vehviläinen oli ensimmäinen, jota hän suoraan kysyi tehtävään.

Vehviläinen aloittaa Finnairin palveluksessa 5. tammikuuta ja siirtyy toimitusjohtajan tehtävään helmikuun alussa. Nykyinen toimitusjohtaja Jukka Hienonen opastaa seuraajaansa vielä tammikuun loppuun.

Vehviläinen, 48, on ollut vuodesta 1991 lähtien Nokian palveluksessa. Hän on koulutukseltaan ekonomi ja on ehtinyt uransa aikana asua 14 vuotta ulkomailla, Englannissa, Thaimaassa ja Yhdysvalloissa.

Tappiollinen vuosi tulossa

Uuden toimitusjohtajan etsintä lähti käyntiin viime kesänä, kun talosta lähtevä toimitusjohtaja Hienonen ilmoitti saaneensa tarpeekseen ja arvosteli kovasanaisesti yhtiön henkilökuntaa, erityisesti lentäjiä muutosvastarinnasta ja joustamattomuudesta. Uusimman tuloksen julkistamisen yhteydessä hän sanoi, ettei kysynnän nopeaa elpymistä ole näkyvissä ja että lomaliikenteen talvesta tulee erittäin haastava.

Lama on vähentänyt rajusti lentomatkustusta ja rahtiliikennettä. Finnair on ennustanut koko vuoden tuloksen jäävän reilusti tappiolliseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Liki 5 000 osakeyhtiötä ja osuuskuntaa uhkaa poisto kaupparekisteristä – mukana kohuhieroja Marko Yrjövuoren konsulttiyhtiö ja yli 130 keskisuomalaista, katso lista

Suomen Kotidatan työntekijöiden lakko alkoi – "Yritys on venyttänyt asiaa niin pitkälle, ettei toimihenkilöille jäänyt muuta mahdollisuutta kuin taistella oikeuksistaan"

Uudet matkustusrajoitukset purevat – Finnair vähentää vuoroja

Alko hyötyi koronasta – myynti kasvoi huimasti

Fortum tulee Jyväskylän seudun jätekierrätykseen – Yhteistyö Mustankorkean tytäryhtiön kanssa tavoittelee yritysasiakkaita

Yksi Jämsän tunnetuimmista vaateliikkeistä aloitti loppuunmyynnin: "On suuri ilo palvella toista ihmistä hyvin" – liike ehti palvella paikkakunnalla 86 vuotta

OP ja Hope ry:n keräyksestä koulureppu yli 3 800 koululaiselle – Keski-Suomessa reppuja jaettiin 420

Korona veti ravintolajätti NoHo Partnersin rumille pakkasluvuille – toimitusjohtaja: "Tulos on odotuksia positiivisempi"

Suurin osa kuohulaisesta Mecamiehet Oy:sta myytiin toisen keskisuomalaisen konepajan omistajille

OP:n käyttötileille tulee kuukausimaksu – muutos ei koske kaikkia asiakasryhmiä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.