Finnwatch: Meksikon suomalaisfirmoissa ay-ongelmia

Kansalaisjärjestö Finnwatchin mukaan monet Meksikossa toimivat suomalaisyritykset rajoittavat tavalla tai toisella työntekijöiden ammatillista järjestäytymistä.

Joissakin yrityksissä yhtiö on itse valinnut haluamansa ammattiliiton tehtaalle tai rajoittaa ammattiliittojen toimintaa. Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala huomauttaa, että rajoitukset rikkovat yritysten omia eettisiä sääntöjä, vaikka ne Meksikossa olisivatkin lainmukaisia.

- Oikeus vapaaseen järjestäytymiseen on ihmisoikeus, Vartiala painottaa.

Meksikon työlainsäädännön uudistaminen on vielä kesken. Vanhan PRI-puolueen hallinnon perintö rajaa ay-liikkeen toimintaa. PRI:n pitkällä valtakaudella ammattiyhdistysliikkeet olivat suoraan valtion alaisuudessa.

Suomalaisilla yrityksillä on useita tytäryhtiöitä Meksikossa. Maassa toimivia suomalaisyhtiöitä ovat mm Nokia, PKC Group, Metso ja Kone. Työntekijämäärä suomalaisyhtiöissä on viime aikoina laskenut, sillä Nokian Reynosan tehtaalla työntekijämäärä on vähentynyt 3 000:sta noin 300:aan. Yhteensä suomalaisyrityksillä on Meksikossa nyt arviolta 3 000-4 000 työntekijää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.