Finnwatch: Palmuöljy-yritys loukkaa työntekijöiden oikeuksia

Palmuöljyä toimittavaa yritystä epäillään pakkotyötä muistuttavista työoloista, kertoo Finnwatch-järjestö. Järjestön mukaan IOI Groupin plantaaseilla Malesiassa urakoidaan jopa 10-12 tunnin työpäiviä, mutta useat työntekijät eivät yllä edes lailliseen minimipalkkaan.

IOI Groupin palmuöljyä käyttävät Suomessa ainakin Neste Oil ja Paulig. Finnwatchin mukaan ne ovat ryhtyneet toimiin epäkohtien tutkimiseksi ja korjaamiseksi.

Suurin osa suomalaisyrityksistä ei Finnwatchin mukaan tiedä, mistä niiden ostama palmuöljy tulee. Esimerkiksi Valio ja Raisio vetosivat liikesalaisuuteen, eivätkä kertoneet järjestölle palmuöljynsä toimittajaa.

Finnwatchin selvityksen mukaan yli 80 prosenttia IOI Groupin työntekijöistä on siirtotyöntekijöitä muun muassa Indonesiasta, Bangladeshista ja Nepalista.

Lähes kaikki selvitykseen haastatellut siirtotyöntekijät ovat ottaneet velkaa tai myyneet omaisuuttaan päästäkseen töihin Malesiaan. Useat heistä kertoivat tulleensa huijatuiksi ja haluavansa kotiin, mutta rahattomina ja velkaantuneina heillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin työskennellä plantaasilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.