Finpro: Teslan tehdas halutaan Vaasaan, mutta on koko Suomen hanke

Vaasa nousi työ- ja elinkeinoministeriön ykkösehdokkaaksi Kaakkois-Suomen sijaan.

Työ- ja elinkeinoministeriö tarjoaa Suomesta Vaasaa ykkösehdokkaana sähköautovalmistaja Teslan akkutehtaan ja mahdollisen autotehtaan sijaintipaikaksi. Samalla Kaakkois-Suomessa on jouduttu pettymään, kun alueen esitys jäi kakkoseksi.

Ulkomaisia investointeja Suomeen houkuttelevan Finpron viestintäpäällikkö Hetta Huittinen kertoo, että esitystä Teslalle valmistellaan Vaasan kanssa muun muassa sen vuoksi, että Vaasa on tehnyt valmistelutöitä kaikkein pisimpään.

- Samalla on hyödynnettävä kaikki eri alueiden vahvuudet, jotka voivat osaltaan tukea tehtaan saamista Suomeen. Kokoamme nimenomaan valtakunnallista pakettia, Huittinen korostaa.

- Finpron tehtävänä on katsoa kansallista etua ja katsoa asioita valtakunnallisesti. Haemme ennen kaikkea Teslaa Suomeen, hän tähdentää.

Kaakkois-Suomelle pettymys

Kotkan-Haminan kehitysyhtiön Cursorin myyntijohtaja Harri Eela suomii TEM:n päätöstä. Hänen mukaansa Kaakkois-Suomen hankkeelle ei ole annettu ministeriöstä tai Finprosta mitään muuta palautetta kuin että Vaasa on valittu.

- Mielestäni olisi järkevää, että Tesla saisi useampia profiileja Suomesta. Sitten kun keskusteluyhteys Teslan kanssa on saatu, voidaan tehdä täsmennyksiä ja valita lopullisesti, mikä on paras paketti Suomesta, Eela ehdottaa.

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry perustelee Vaasan paremmuutta muun muassa sillä, että Vaasa on Pohjoismaiden suurin energiateknologian keskittymä.

- Näin iso hanke on koko Suomen yhteinen asia. Meillä on jo paljon yhteistyökumppaneita ja tukijoita eri puolilta Suomea. Näin Vaasa ja Suomi voivat parhaiten menestyä kansainvälisessä kilpailussa, Häyry sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.