Ford ja Heinz kehittävät autonosia tomaateista

Tomaateista voi tulla muutakin kuin ruokapöydän herkku, sillä autonvalmistaja Ford ja ketsupeista tunnettu H.J. Heinz Company tutkivat, voiko tomaateista valmistaa ympäristöä säästäviä osia autoihin.

Fordin tutkijat testaavat, kestävätkö materiaalit, jos niitä käytettäisiin johtojen kiinnikkeissä ja säilytyslaatikoissa. Ympäristöä säästävän uuden ainesosan kehitystyön onnistuminen tarkoittaisi sitä, että öljyyn pohjautuvien kemikaalien käyttöä voitaisiin vähentää autojen tuotannossa, jolloin autojen ympäristövaikutukset pienenisivät.

Erityisesti kuivatun tomaatin kuoresta voitaisiin tehdä johtojen kiinnikkeitä ja säilytyslokeroita pienille esineille.

– Tutkimme, voisiko ruoan prosessoinnissa syntyviä sivutuotteita käyttää autonosiin, kertoo We Ellen Lee Fordilta tiedotteessa.

– Tavoitteenamme on kehittää vahva, mutta kevyt materiaali, joka sopii käytettäväksi auton osissa ja samalla vähentää ympäristön kokonaiskuormitusta.

Lähes kaksi vuotta sitten Ford aloitti yhteistyön Heinzin, Coca-Cola Companyn, Niken ja Procter & Gamblen kanssa kehittääkseen sataprosenttisesti kasvipohjaisen muovin, jota voitaisiin käyttää kaikessa mahdollisessa kankaista pakkausmateriaaleihin ja jonka ympäristövaikutus olisi vähäisempi kuin nykyisin käytössä olevien öljypohjaisten pakkausmateriaalien.