Fortum ja E.ON myyvät Gasum-omistuksensa valtiolle

Valtio hankkii enemmistön suomalaisesta maakaasuyhtiöstä Gasumista ostamalla Fortumin ja saksalaisen E.ONin osuudet. Valtion omistus nousee 75 prosenttiin, ja se maksaa osakkeista 510 miljoonaa euroa. Venäläinen Gazprom omistaa yhtiöstä edelleen 25 prosenttia.

Osastopäällikkö Eero Heliövaara valtion omistajaohjausosastolta sanoo, että kyseessä on pitkäaikainen hanke, sillä E.ON ilmoitti jo pari vuotta sitten haluavansa luopua omistuksestaan.

Gasum määritellään valtiolla huoltovarmuusnäkökulmasta olennaisen tärkeäksi yhtiöksi. Jo valtion viime vuoden talousarviossa todettiin, että valtion on perusteltua ostaa myyntiin tulevia E.ONin tai muiden tahojen omistamia Gasumin osakkeita.

Valtion omistuksen lisäämisen arvioidaan liittyvän myös hankkeisiin nesteytetyn maakaasun LNG:n tuonnista Suomeen. Heliövaaran mukaan omistusjärjestely virtaviivaistaa mahdollisuuksia kehittää yhtiötä.

Suomen on arvioitu joutuvan pilkkomaan Gazumin EU:n energiamarkkinadirektiivin takia, koska sama yhtiö voisi olla energian tuottaja ja jakelija.

Heliövaara sanoo, että Suomessa on lähdetty valmistelemaan kaasumarkkinalakia, ja siinä tehtävät ratkaisut vaikuttavat asiaan. Ne johtavat jollakin aikataululla pohdintaan siitä, voiko kaasun siirtäminen ja markkinointi olla samassa yhtiössä. Heliövaaran mukaan arvio tehdään vasta seuraavien vuosien aikana.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) perustelee tiedotteessa Gasumin osakkeiden hankintaa sillä, että maakaasun asema Suomen energiahuollossa ja teollisessa käytössä on tärkeä. Hän sanoo olevansa erittäin tyytyväinen, että valtio pääsee tekemään kestävän ja pitkän aikavälin ratkaisun.

Valtioneuvoston kanslia siirtää omistuksessaan olevat Gasumin osakkeet omistusjärjestelyn toteuttamista varten perustettuun valtion omistamaan Gasonia Osakeyhtiöön. Järjestelyn jälkeen Gasonian omistusosuus Gasumissa on 48,5 prosenttia. Huoltovarmuuskeskuksen omistusosuus Gasumissa nousi 26,5 prosenttiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.