Fortum ja E.ON myyvät Gasum-omistuksensa valtiolle

Valtio hankkii enemmistön suomalaisesta maakaasuyhtiöstä Gasumista ostamalla Fortumin ja saksalaisen E.ONin osuudet. Valtion omistus nousee 75 prosenttiin, ja se maksaa osakkeista 510 miljoonaa euroa. Venäläinen Gazprom omistaa yhtiöstä edelleen 25 prosenttia.

Osastopäällikkö Eero Heliövaara valtion omistajaohjausosastolta sanoo, että kyseessä on pitkäaikainen hanke, sillä E.ON ilmoitti jo pari vuotta sitten haluavansa luopua omistuksestaan.

Gasum määritellään valtiolla huoltovarmuusnäkökulmasta olennaisen tärkeäksi yhtiöksi. Jo valtion viime vuoden talousarviossa todettiin, että valtion on perusteltua ostaa myyntiin tulevia E.ONin tai muiden tahojen omistamia Gasumin osakkeita.

Valtion omistuksen lisäämisen arvioidaan liittyvän myös hankkeisiin nesteytetyn maakaasun LNG:n tuonnista Suomeen. Heliövaaran mukaan omistusjärjestely virtaviivaistaa mahdollisuuksia kehittää yhtiötä.

Suomen on arvioitu joutuvan pilkkomaan Gazumin EU:n energiamarkkinadirektiivin takia, koska sama yhtiö voisi olla energian tuottaja ja jakelija.

Heliövaara sanoo, että Suomessa on lähdetty valmistelemaan kaasumarkkinalakia, ja siinä tehtävät ratkaisut vaikuttavat asiaan. Ne johtavat jollakin aikataululla pohdintaan siitä, voiko kaasun siirtäminen ja markkinointi olla samassa yhtiössä. Heliövaaran mukaan arvio tehdään vasta seuraavien vuosien aikana.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) perustelee tiedotteessa Gasumin osakkeiden hankintaa sillä, että maakaasun asema Suomen energiahuollossa ja teollisessa käytössä on tärkeä. Hän sanoo olevansa erittäin tyytyväinen, että valtio pääsee tekemään kestävän ja pitkän aikavälin ratkaisun.

Valtioneuvoston kanslia siirtää omistuksessaan olevat Gasumin osakkeet omistusjärjestelyn toteuttamista varten perustettuun valtion omistamaan Gasonia Osakeyhtiöön. Järjestelyn jälkeen Gasonian omistusosuus Gasumissa on 48,5 prosenttia. Huoltovarmuuskeskuksen omistusosuus Gasumissa nousi 26,5 prosenttiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Divaritoiminnassa kivijalkaliike säilyy pääpaikkana – Nettikaupalla on tärkeä rooli täydentäjänä, mutta kanta-asiakkaat asioivat liikkeissä

Yhdysvaltain ja Ranskan digiverokiista jatkuu – USA julkisti uusia tullimaksuja 1,3 miljardin dollarin erälle ranskalaistuotteita

Keskolta myönteinen tulosvaroitus koko vuodelle – Kehitys on ollut odotettua myönteisempää rauta- ja päivittäistavarakaupassa

Tapahtumat kuin agenttiromaanista: Wirecardin maan alle painuneella johtajalla yhteyksiä salaisiin palveluihin – levitti tietoja Itävallassa ja Britanniassa

Asuntokaupat palasivat kesäkuussa edellisen vuoden tasolle – "Ostajien ja myyjien luottamus markkinaan on nyt palautunut"

Panimoliiton uudeksi johtajaksi Tuula Loikkanen – edeltäjä lähti ministerin erityisavustajaksi

Keskolta positiivinen tulosvaroitus koko vuodelle – kurssi ampaisi nousuun Helsingin pörssissä

Perinteikäs Ruthin leipomo siirtyy tänään isältä pojalle – Joonas Mäkinen, 31, hyppää jyväskyläläisen perheyrityksen puikkoihin

Fiskarsin uudeksi toimitusjohtajaksi Nathalie Ahlström Fazerilta

Teollisuuden näkymät synkkenivät toukokuussa: uudet tilaukset romahtivat runsaan neljänneksen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.