Fortum teki vahvan tulosparannuksen – keskustelut Uniperin kanssa jatkuvat

Energiayhtiö Fortum teki selkeän tulosparannuksen vuoden toisella neljänneksellä.

Huhti-kesäkuun vertailukelpoinen liikevoitto oli 232 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 153 miljoonaa euroa. Tulos siis parani yli 50 prosenttia vertailujaksoon nähden.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan Fortum petrasi tulostaan kaikissa liiketoimintayksiköissä. Generation-yksikön eli Pohjoismaiden sähköntuotannon tulosta kasvattivat etenkin saavutetun sähkönhinnan nousu sekä vesi- ja ydinvoiman tuotantomäärien kasvu.

Saavutetun sähkönhinnan kasvua vauhdittivat muun muassa suojaushintojen nousu ja onnistunut tuotannon optimointi. Sähkön spot-hintatason lasku kuitenkin tasoitti niiden vaikutusta.

Toisella vuosineljänneksellä Fortum sai ensi kertaa osinkoa saksalaiselta energiayhtiöltä Uniperiltä, josta Fortum omistaa 49,99 prosenttia. Fortum sai Uniperiltä osinkoa 165 miljoonaa euroa.

Samalla Fortumin osuus osakkuus- ja yhteisyritysten tuloksesta harppasi huhti-kesäkuussa 461 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 24 miljoonaa euroa. Tämä osuus ei ole mukana Fortumin liikevoittoluvuissa, mutta se parantaa merkittävästi yhtiön nettotulosta toisella neljänneksellä.

Fortum haluaa selkeyttää Uniperin tilannetta

Lundmark myös kommentoi Uniperin tilannetta ja kuohuntaa saksalaisyhtiön ympärillä.

–  Uniperin yhtiökokousta ympäröineen kohun jälkeen olemme tavanneet Uniperin työntekijöiden edustajia, johtoryhmän uudet jäsenet sekä hallintoneuvoston. Olen tyytyväinen, että olemme nyt sopineet jatkavamme keskusteluja, Lundmark sanoi tulostiedotteessa.

Kevään yhtiökokouksessa Fortum lykkäsi päätöstä Uniperin johdon vastuuvapaudesta, mikä johti kahden Uniperin johtoryhmän jäsenen eroilmoitukseen. Fortum katsoi, ettei Uniperin johdon toiminta ollut läpinäkyvää Fortumin ostotarjouksen aikana ja sen jälkeen.

Kesäkuun alussa Uniper sai uuden toimitusjohtajan ja talousjohtajan. Nyt Fortum aikoo keskustella Uniperin kanssa tilanteen selkeyttämiseksi.

–  On hyvin tärkeää, että etenemme nopeasti saadaksemme selkeyttä kaikille sidosryhmille niin pian kuin mahdollista, Lundmark sanoi tänään osavuosikatsausta esitellessään.

Tällä hetkellä Fortum ei pysty lisäämään Uniper-omistustaan yli 50 prosenttiin. Syynä on se, että Uniperin Venäjällä toimivalla tytäryhtiöllä Uniprolla on juomaveden puhtauden valvontaan tarvittava lisenssi yhdellä voimalaitoksistaan. Venäjällä tämä lisenssi ja siihen liittyvä pienimuotoinen vedenjakelutoiminta luokitellaan strategiseksi toiminnaksi, joka ei saa olla ulkomaisen valtionyhtiön kuten Fortumin hallussa.

Fortumissa on arvioitu, että vedenjakelutoiminnan pitäminen Uniprolla on Uniperin puolelta tietoinen linjaus, jolla jarrutetaan Fortumin aikeita.

–  Olemme joutuneet huomaamaan, että Uniperin johto on aktiivisesti työskennellyt järjestelyn estämiseksi Venäjällä, Lundmark sanoi viime vuonna tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Euroopan komissio hyväksyi Alankomaiden miljardituen lentoyhtiö KLM:lle

Admicom rekrytoi talousjohtajan asiakkaaltaan – Petri Aho aloittaa uudessa tehtävässään syyskuun alussa

Puukauppa hyytyi viidenneksen – Kantohinnoissa oli luisua ja nettikauppa harppasi pitkän askeleen

Ruotsalainen Alfa Laval ostamassa Metson ja Outotecin yhdistymisen ulkopuolelle jääneen Neleksen – kaupan arvo on 1,7 miljardia euroa

Puukauppa kävi nihkeästi alkuvuonna – maaliskuusta lähtien kauppa on kuitenkin käynyt samaan tahtiin kuin vuosi sitten

Koronan vaimentamilla pörssiyhtiöillä kova paine kertoa näkymistään – tuloskaudesta odotetaan synkkää

Lentoyhtiö Emirates saattaa vähentää yhteensä jopa 9  000 työpaikkaa koronapandemian takia

Divaritoiminnassa kivijalkaliike säilyy pääpaikkana – Nettikaupalla on tärkeä rooli täydentäjänä, mutta kanta-asiakkaat asioivat liikkeissä

Yhdysvaltain ja Ranskan digiverokiista jatkuu – USA julkisti uusia tullimaksuja 1,3 miljardin dollarin erälle ranskalaistuotteita

Keskolta myönteinen tulosvaroitus koko vuodelle – Kehitys on ollut odotettua myönteisempää rauta- ja päivittäistavarakaupassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.