Hankalat lakipykälät: Kivestä tuli vaarallista jätettä

Hankalat lakipykälät mutkistavat kiven uusiokäyttöä ja tekevät siitä jopa vaarallista jätettä. Laki muuttaa jopa puhtaan raaka-aineen jätteeksi, jota pitää analysoida ja jonka käyttöön tarvitaan ympäristölupa.

– Kivi tulee luonnosta, mutta yllättäen se muuttuu lakipykälien avulla epäilyttäväksi jätteeksi uusiokäytön hetkellä. Kierrätyslainsäädäntö on saatava vastaamaan nykypäivän vastuullista yritystoimintaa, toteaa tuoteryhmäpäällikkö Tiina Suonio Rakennusteollisuus RT:stä.

Rakentamiseen käytetystä kivimateriaalista päätyy Suomessa uusiokäyttöön jo yli 80 prosenttia eli kivipohjaisia rakennusmateriaaleja kierrätetään koko ajan.

– Esimerkiksi tehtaalta halkeaman vuoksi ylijääneet juomavesikaivojen betoniputket tai omakotitalon seinään tehdyt tiilet muuttuvat jätteeksi heti, kun ne viedään kierrätettäväksi tehtaan ulkopuolelle. Tämän jälkeen niitä on analysoitava kuten mahdollisesti vaarallista jätettä ja niiden käyttö vaatii ympäristöluvan. Meidän valmistajien mielestä tämä on sekä rahan että ajanhukkaa, Suonio toteaa.

Suonion mielestä päättäjien pitäisi laatia selkeät laatu- ja ympäristökelpoisuuskriteerit, joiden mukaan rakennusjätteet luokitellaan, riippumatta siitä missä ne kierrätetään.

– Tehtaiden ylijäämämateriaalit ja rakennusten runkojen purusta syntyvä kierrätysmurske ovat arvokasta, neitseellistä luonnonkiveä korvaavaa materiaalia, ei jätettä. Tämän muutoksen myötä suuri osa kivipohjaisista rakennusjätteistä olisi mahdollista hyödyntää nykyisen ympäristöluvan sijaan kevyemmällä ilmoitusmenettelyllä, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.