Harva erikoiskauppa hyötyy sunnuntaiaukiolosta

Kauppojen aukiolon vapauttamisesta ei juuri ole ollut iloa erikoiskaupoille. Tammi-huhtikuussa ovia piti sunnuntaisin auki vain joka viides erikoiskauppa, ja niistä melkein puolelle aukiolo oli tappiollista, ilmenee Erikoiskaupan liiton selvityksestä. Jokaisena sunnuntaina oli auki vain kymmenen prosenttia erikoiskaupoista.

Kyselyyn vastasi 600 myymälää kymmeneltä erikoiskaupan toimialalta ympäri Suomea. Niistä kolmannes toimii erilaisissa kaupan keskittymissä.

Kyselyn mukaan aukiolojen vapautus ei ole vaikuttanut erikoiskaupan työllisyyteen, sillä usein ylimääräiset työtunnit tekee yrittäjä itse.

Vastaajat olivat lähes yhtä mieltä siitä, että pienten liikkeiden pitää saada itse päättää aukioloajoistaan. Yrittäjä tietää, koska kauppa kannattaa, ja esimerkiksi joulusesonkina yli puolet erikoiskaupoista aikoo olla sunnuntait auki.

Erityisen heikosti sunnuntaiaukiolo kannattaa optikkoliikkeille, jotka voivat tarjota täyden palvelun vain, jos paikalla on myös kallispalkkainen optikko. Muotikauppa sen sijaan voi netota mukavasti, jos myy tammikuussa aletavaraa myös sunnuntaisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.