Hello Kittyn omistaja sai EU:lta kilpailusakot

EU-komissio on määrännyt Hello Kitty -tuotemerkin omistavalle japanilaiselle Sanriolle 6,2 miljoonan euron kilpailusakot. Syynä on se, että yhtiö on laittomasti estänyt jälleenmyyjiä myymästä kissahahmon logolla varustettuja tuotteita toisiin EU-maihin.

Kilpailukomissaari Margrethe Vestagerin mukaan päätös vahvistaa, etteivät lisenssituotteiden omistajat voi estää kuluttajia hakemasta edullisempia hintoja tekemällä ostoksia toisissa EU-maissa.

–  Kuluttajat voivat jatkossa hyötyä yhdestä EU:n sisämarkkinoiden tärkeimmistä eduista ja etsiä parasta hintaa koko EU:ssa, olivat he sitten ostamassa Hello Kitty -mukia tai Chococat-leluja, Vestager julisti.

Sanrio omistaa ja lisensoi myös monia muita suosittuja hahmoja. Yhtiö omistaa kissahahmonsa lisäksi myös Chococatin, My Melodyn, Little Twin Stars -hahmot, Keroppin ja brittiläisiin lastenkirjoihin perustuvat Mr. Men -hahmot.

Komission selvityksessä ilmeni, että Sanrio kielsi jälleenmyyjiä myymästä lisenssituotteita oman toiminta-alueensa ulkopuolella ja lopetti tuotteiden myymisen, jos havaitsi jälleenmyyjien rikkoneen kieltoa vastaan. Komissio kovistelee samasta syystä myös urheiluvaatevalmistajaa Nike ja elokuvayhtiötä Universal Studios.

Hello Kitty -tuotteet ovat olleet markkinoilla vuodesta 1974 ja nousseet maailmanlaajuiseen suosioon. Suuttoman rusettipäisen kissan kuvalla varustettuja tuotteita myydään 130 maassa. Tuotteita on tarjolla yli 50  000 erilaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.