Helsingin pörssiin listattujen yhtiöiden hiilijalanjälki laskee yhä

Helsingin pörssiin listattujen yhtiöiden hiilijalanjälki laski viime vuonna 16 prosenttia edellisvuodesta. Selvityksen mukaan Helsingin pörssin hiilijalanjälki on yhä korkeampi kuin Tukholman pörssillä.

Helsingin pörssin listattujen yhtiöiden hiilijalanjälki jatkaa laskuaan, kertoo Sitran teettämä tutkimus.

Tutkimus tehtiin nyt kolmatta kertaa. Helsingin pörssiin listattujen yhtiöiden hiilijalanjälki laski viime vuonna 16 prosenttia edellisvuodesta.

Selvityksen mukaan Helsingin pörssin hiilijalanjälki on yhä korkeampi kuin Tukholman pörssillä. Sitra selittää eroa sillä, että Tukholmassa paino on vähäpäästöisillä toimialoilla, kuten rahoitussektorilla, kun taas Helsingissä etenkin sähköntuotanto, teollisuus ja materiaalitoimialat nostavat kokonaispäästöjä.

Sitran mukaan Helsingin pörssiin listatuista yhtiöistä vain 31 prosenttia raportoi kasvihuonekaasupäästöistään, mutta markkina-arvolla mitattuna luku on 93 prosenttia. Tukholman pörssi jää jälkeen kummallakin mittarilla.

Kumpikin pohjoismainen pörssi ovat jäljessä kansainvälisistä vertailuindekseistä, joissa enemmistö yhtiöistä raportoi päästöistään.

– On luontaista, että päästötietojen kokoamiseen ja raportointiin panostavat etenkin suuret yhtiöt, joiden sijoittajakuntaan useammin kuuluu kansainvälisiä instituutiosijoittajia. Toisaalta suurilla yhtiöillä on mahdollisuus käyttää tähän resursseja, mutta instituutiosijoittajat myös vaativat raportointia, sanoo Sitran projektijohtaja Janne Peljo tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.