Hiihtokeskusten lakko lamauttaisi Rukalla kaikki palvelut

Laskettelukeskuksia ensi viikonloppuna uhkaava lakko voi sulkea Rukalla kaikki palvelut. Palvelualojen ammattiliitto PAM laajentaa työtaisteluaan Rukakeskuksessa rinnepalvelujen lisäksi myös hotelleihin ja ravintoloihin. Tukilakon piirissä olisivat myös kauppojen työntekijät, kiinteistönhoitajat, siivoojat ja vartijat. Muissa hiihtokeskuksissa lakon piirissä ovat vain rinnepalvelut.

PAM ilmoitti tukilakosta maanantaina, kun valtakunnansovittelija Esa Lonkan vetämissä neuvotteluissa ei tapahtunut edistystä.

Mikäli kiistaa rinnetyöntekijöiden palkoista ei saada ratkaistua, lakko alkaa perjantaina kaikissa hiihtokeskuksissa Leviä lukuunottamatta. Levi rajattiin työtaistelun ulkopuolelle laskettelun maailmancupin vuoksi.

Maanantaiaamuun jatkuva lakko koskisi kaikkia rinnepalveluja, eli hissejä, välineiden vuokrausta ja lumetusta. Rukan tukilakko päättyisi sunnuntaiaamuna.

Osa rinnepalveluista aiotaan pitää toiminnassa esimiesvoimin.

Viime viikonloppuna lakon piirissä oli viisi hiihtokeskusta. Levillä rinnepalvelut puuttuivat kokonaan, ja esimerkiksi Pyhätunturi lykkäsi kauden avajaisia. Muissa toimintoja pyrittiin pitämään yllä esimiesvoimin. Rukalla töissä oli toistakymmentä esimiestä.

Rukakeskuksen liiketoimintajohtaja Matti Parviainen arvioi, että nytkin palvelut toimisivat, joskin supistetusti. Ongelmia on silti tulossa.

- Meillä on tälläkin hetkellä satoja asiakkaita, etenkin urheilujoukkueita on paljon.

Parviaisen mukaan rinteessä on näinä päivinä noin 400-500 laskettelijaa. Viikonloppuna määrä voi olla yli 1 000.

Alan kannattavuudesta eri näkemykset

Myös hotellien ja ravintoloiden palvelut pyritään Parviaisen mukaan pitämään toiminnassa. Keskuksen ydinalueella on viitisen ravintolaa. Ainakin pienemmät ravintolat pystyvät toimimaan omistajavoimin. Myös rinteet, vuokraamopalvelut ja lipunmyynti toimivat, joskin supistetusti.

Osapuolilla on erilainen näkemys alan palkanmaksukyvystä. Työnantajaliiton mukaan palvelujen kysyntä matkailu- ja ravintola-alalla laskee tänä vuonna noin 10 prosenttia ja huono kehitys jatkuu ensi vuonna.

PAM on sen sijaan todennut hissilippujen myynnin kasvaneen yli 15 prosenttia ja kävijämäärien yhdeksän prosenttia.

Lakko koskee noin 1 000 rinnetyöntekijää ja muuta huoltohenkilökuntaa. Kiistaa sovitellaan seuraavan kerran torstaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.