Hintojen lasku uhkaa supistaa etuuksia

Kuluttajahintojen lasku uhkaa heikentää ensi vuonna maksettavia sosiaalietuuksia. Sosiaali- ja terveysministeriössä on keskusteltu lainmuutoksesta, joka voisi estää etuuksien mahdollisen kutistumisen.

Supistuspaineet kohdistuvat erityisesti kansaneläkkeisiin ja työttömyysetuuksiin, jotka perustuvat kuluttajahintaindeksiin.

Ensi vuonna maksettavat etuudet lasketaan heinä-syyskuun inflaatiotilanteen mukaan. Kesäkuussa kuluttajahinnat painuivat 0,1 prosenttia miinusmerkkiseksi eli deflaation puolelle. 90-luvun laman aikana deflaatio oli voimakkaampi, ja eläkkeet jäädytettiin poikkeuslailla laskun estämiseksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Esko Salo pitää toimia perusteltuna myös nykyisessä taantumassa.

Kuluttajahintojen lasku saattaa pudottaa myös vuokria. Vanhoihin vuokrasopimuksiin on nimittäin usein kirjattu, että vuokraa tarkistetaan elinkustannusindeksin mukaisesti.

Kun indeksi kesäkuussa tipahti 0,1 prosenttia miinukselle, vuokran pitäisi tulla saman verran alaspäin, jos vuokrantarkistuspäivä osui tähän ajankohtaan. Esimerkiksi 500 euron vuokrassa se tietäisi 50 sentin alennusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.