Hippos saanee supernopean 5G-yhteyden ensimmäisten joukossa – myös Kankaan ja Eteläportin alueet ovat ehdolla rakennuskohteiksi

Viidennen sukupolven mobiiliteknologia 5G nopeuttaa huomattavasti netin käyttöä älypuhelimissa ja muissa laitteissa. Parhaimmillaan langattoman laajakaistan nopeus yli kymmenkertaistuu nykyisestä 4G-tasosta. Nopeimpia yhteyksiä rakennetaan Jyväskylässä ja Keski-Suomessa kuitenkin vain muutamaan paikkaan, muual­la joudutaan tyytymään hitaampiin yhteyksiin.

– Supernopeat yhteydet edellyttävät, että verkon tukiasemia sijoitetaan 50 metrin välein. Siksi joudutaan harkitsemaan tarkkaan, missä paikoissa nopeudesta saadaan todellista hyötyä, painottaa projektipäällikkö Mika Kataikko Business Jyväskylästä.

Jyväskylän kaupunki on mukana suurten kaupunkien 5GKIRI-hankkeessa, jonka tavoitteena on ajaa Suomea eturintamassa 5G:n aikakauteen.

– Olemme kartoittaneet potentiaalisia paikkoja, joihin supernopeita yhteyksiä kannattaa rakentaa. Jyväskylässä niitä on ainakin Hippoksen, Kankaan ja Eteläportin alueet. Lisäksi mahdollisia alueita voisivat olla kaupungin ydinkeskusta, Lutakko, keskussairaala sekä suunnitteilla oleva kulttuurin ja taiteen toiminnallinen keskus Jyväskylän sydän.

Nopeille yhteyksille on käyttöä paikoissa, joihin kokoontuu paljon ihmisiä, kuten konserteissa ja suurissa urheilutapahtumissa. Niissä lukuisat ihmiset ottavat esimerkiksi yhtä aikaa videoita ja valokuvia ja jakavat niitä eteenpäin. Lisäksi monilla teollisuusyrityksillä on tarvetta nopeisiin ja luotettaviin yhteyksiin.

 

Teknisesti kyse on siitä, että alkuvaiheessa teleoperaattorit DNA, Elisa ja Telia rakentavat 3,5 gigahertsin taajuudella toimivia 5G-tukiasemia. Tämä 4G-verkkojen päivitys parhaimmillaan moninkertaistaa langattoman laajakaistan nopeuden nykyisestä. Suurimassa osassa Suomea 5G:hen siirtyminen tarkoittaa alkuvaiheessa vain tätä.

Supernopeat yhteydet edellyttävät 26 gigahertsin taajuudella toimivia tukiasemia, joiden tulee olla lähellä toisiaan.

– Jokaista piensolutukiasemaa varten ei voida pystyttää omaa mastoa tai tolppaa, vaan niitä tullaan asentamaan kiinteästi kaupunkien hallitsemaan infrastruktuuriin kuten katuvalopylväisiin, Kataikko kertoo.

Tukiasemien rakentaminen vaikuttaa myös kaupunkikuvaan, mikä pyritään ottamaan huo­mioon suunnittelussa.

– Kuuluvuuteen joudutaan kiinnittämään erityistä huo­miota. Hyvä nyrkkisääntö on, että supernopea 5G-verkko kuuluu sinne, mihin valo näkyy.

Myös tulevaisuuden liikenne, kuten itseohjautuvat autot, tarvitsevat supernopeita, luotettavia ja lyhytviiveisiä yhteyksiä. EU:n tavoite on, että jäsenmaissa on kaikki kaupunkialueet ja niiden väliset liikenneväylät katettu katkeamattomalla 5G-peitolla vuoteen 2025 mennessä.

– Iso avoin kysymys on, kuka rakentaa nämä yhteydet Suomen teille, sanoo johtava asiantuntija Heidi Himmanen liikenne- ja viestintävirasto Traficomin 5G Momentum -hankkeesta.

Hänen mukaansa 5G tuo Suomelle kolme suurta hyötyä.

– Ensinnä se mahdollistaa huippunopean laajakaistan. Toiseksi teknologia tarjoaa edellytykset automatisaation ja robotisaation nopealle kehitykselle. Kolmanneksi 5G mahdollistaa massiivisen koneiden välisen internetin, johon voidaan kytkeä valtava määrä erilaisia laitteita, Himmanen kiteyttää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .