Hirvenliha katoaa kaupoista: "Kaikki menee"

Vaikkei hirvenmetsästäjiä tuntisikaan, pääsee syksyllä nauttimaan hirvipaistista ja muista hirviherkuista. Kauppaketjut tarjoavat kuluttajille hirvenlihaa sen minkä pystyvät. Vielä viime viikonloppuna ei kannattanut hirvenlihaa mennä kaupasta kysymään, vaikka metsästys lauantaina alkoikin.

Jyväskylän ja Äänekosken neljä Citymarketia tekevät yhteistyötä hirvenlihan hankinnassa. Lihaa ostetaan jahtiporukoilta, joiden on helppo myydä neljän marketin muodostamalle isolle toimijalle.

– Jahtiporukka saa myytyä kaiken lihan, emme valikoi tiettyjä ruhonosia. Pyrimme aina ensisijaisesti suosimaan paikallisia, keskisuomalaisia jahtiporukoita, mutta mahdollista on turvautua myös valtakunnallisiin välittäjiin, kertoi kauppias Arto Nokela Palokan Citymarketista.

Hirvenlihasta ei vielä koskaan ole syntynyt hävikkiä, kaikki menee mitä kaupan on.

– Tietysti fileet ja paistit houkuttelevat herkuttelijoita erityisesti, mutta kaikki liha menee. Osan jauhamme jauhelihaksi. Saamme lihat raakapaloiteltuna, kaupassa ei tarvitse kuin ehkä hiukan puukolla viimeistellä, kertoi Nokela.

Nokelan mukaan isoissa jahtiporukoissa on yleensä aina mukana liha-alan ammattilaisia, jotka hallitsevat ruhon leikkaamisen.

Kyselyjä hirvenlihasta alkaa Nokelan arvion mukaan tulla viikon, parin sisällä. Jahtiporukoihin on jo kontakteja otettu.

– Metsästäminen on kuitenkin myös onnenkauppaa. Voi mennä viikko tai kaksi niin, ettei ammuta yhtään hirveä, sitten niitä voi yhdessä viikonlopussa kaatua kymmenen. Sitä mukaa, kun lihaa saadaan tiskiin, se sieltä myös menee. Satoja kiloja myydään tuossa tuokiossa, kertoi Nokela.

"Ei jää koskaan myymättä"

Keljon Prisman myyntipäällikkö Marko Hoffrenin arviot hirvenlihan menekistä ovat samanlaiset.

– Ei lihaa koskaan myymättä jää. Tästä syksystä on näillä näkymin tulossa oikein hyvä hirvenliha-syksy, vaikka lupia onkin myönnetty viime syksyä vähemmän. Olemme hioneet hankintakanavat hyvään kuntoon. Minulla on pieni kutina siitä, että jo ensi viikolla saamme ensimmäisiä eriä myyntiin, sanoi Hoffren.

Prismoihin hirvenliha toimitetaan valmiiksi paloiteltuna ja käsiteltynä.

– Jokainen Prisma vastaa määrällisesti hankinnoista itsenäisesti, mutta teemme kyllä hankinnoissa yhteistyötä Prismojen kesken, kertoi Hoffren.

Minimanissa palveleva Timo A. Savikko Oy on yksi tuorelihan ostajien suosikkikaupoista. Hirvenlihaa tulee sinne myyntiin jokasyksyiseen tapaan.

– Kysyntää olisi enemmänkin, ja esimerkiksi viime syksynä saimme poikkeuksellisen vähän hirvenlihaa. Lupamäärät putosivat, eikä hirviä edes kaatunut kaikkien lupien edestä. Lupamäärä laski taas tänä syksynä. Kymmenkunta ruhoa meni viime vuonna, edellissyksynä viitisentoista, kertoi palvelutiskin lihapuolta pyörittävä Tommi Kemppainen.

Hirvenlihat ostetaan tutuilta metsästysporukoilta, ja jonkun verran lihaa joka syksy myös tarjotaan muualta.

– Liha tulee meille lähinnä raakapaloiteltuna. Metsästyskauden alkamisesta voi vierähtää parikin viikkoa, ennen kuin ensimmäiset lihat saadaan tiskiin, sanoi Kemppainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.