Holmström haukkuu nykyiset johdon kannustimet lyttyyn

Holmström totesi, että hänen ollessaan Nokian hallituksessa vuosina 1999–2012 johdon palkkiot menivät kohtuullisista täysin kammottaviksi.

Tuore nobelisti haukkui nykyiset johdon palkkiomallit lyttyyn palkinnon kunniaksi MIT-yliopistolla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Johdon kannustimia tutkinut Bengt Holmström totesi, että hänen ollessaan Nokian hallituksessa vuosina 1999–2012 johdon palkkiot menivät kohtuullisista täysin kammottaviksi.

– Kammottaviksi kaikkien niiden konsulttien takia, joiden täytyi olla paikalla asiasta puhumassa.

Palkkiot koostuvat hänen mukaansa monista pienistä palasista ja ovat pelkkä sekamelska.

Varsinaisesti Holmström ei osaa sanoa, ovatko palkkiot oikealla tasolla. Periaatteessa palkkiojärjestelyillä voi olla kielteinen vaikutus yhtiöihin, hän sanoo.

Hän ottaa esimerkiksi öljy-yhtiö Enronin, jonka tulos kasvoi 1990-luvun lopulla ripeästi ja joka haettiin konkurssiin vuonna 2001. Vaikka konkurssi asetettiin johdon palkkauksen ja sisäpiirikauppojen syyksi, Holmströmin mukaan suurin ongelma oli, että johtajien etu ei ollut linjassa yritysten edun kanssa.

– Johtajat pystyivät ottamaan rahat ulos hyvin nopeasti.

Holmströmin mukaan ongelmia johdon palkkiojärjestelyissä ei ole diagnosoitu oikein. Optioista siirtyminen osakejärjestelyihin ei ole ratkaisu vaan johtajien ja yhtiön edun asettaminen samaan linjaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.