Honkarakenteen tulos vielä tappiolla, mutta omakotitalokauppa on alkanut vilkastua

Hirsitalovalmistaja Honkarakenteen liikevaihto laski viime vuonna ja tulos jäi edelleen tappiolliseksi, mutta tästä vuodesta yhtiö odottaa parempaa erityisesti omakotitalomyynnin piristymisen ansiosta. Tämä lupaa hyvää Honkarakenteen tuotantolaitokselle Karstulassa.

Viime vuonna yhtiö liikevaihto laski edellisvuodesta 14 prosenttia. Liikevaihto laski Suomessa, Baltiassa, Venäjällä ja entisissä IVY-maissa, mutta nousi Global Markets -alueella. Merkittävimpänä tekijänä tähän olivat onnistuneet projektimyynnin kaupat erityisesti Afrikkaan.

Honkarakenne-konsernin koko vuoden liikevaihto oli 39,1 miljoonaa euroa (45,5 Me vuona 2014). Liiketappio oli 1,1 miljoonaa euroa eli puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin. Hallitus ehdottaa varsinaiselle yhtiökokoukselle, että ei jaeta osinkoa.

Honkarakenteen näkemyksen mukaan tänä vuonna liikevaihto pysyy edellisvuoden tasolla. Tuloksen ennen kertaeriä ja veroja arvioidaan parantuvan kehitystoimien ansiosta.

Konsernin tilauskanta oli joulukuun lopussa 15,0 miljoonaa euroa, joka on 20 prosenttia korkeammalla tasolla kuin edellisen vuoden vastaavan ajan tilauskanta. Tilauskanta tarkoittaa tilauksia, joiden toimituspäivämäärä on seuraavan 24 kuukauden sisällä. Osassa tilauksia saattaa olla rahoitus- tai rakennuslupaehto.

Yhtiön mukaan rahoitusmarkkinoilla on tällä hetkellä aiempaa vaikeampaa saada rahoitusta. Sillä on osassa lainoista 30 prosentin omavaraisuuteen liittyvä kovenanttiehto. Omavaraisuusaste oli vuoden lopussa 37 prosenttia (37). Kovenantti on luottosopimukseen otettava erityisehto, joka korvaa vakuuden.

– Mikäli yhtiön myynti ei kehity odotetun kaltaisesti, on mahdollista, että kovenanttiehto rikkoontuu ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Yhtiö on käynnistänyt pankkien ja mahdollisten muiden rahoittajien kanssa keskustelut uuden lainarahoituksen saamiseksi, Honkarakenne kertoo tilinpäätöstiedotteessaan.

Omakotitalokauppa sujuu hyvin Suomessa

Toimitusjohtaja Marko Saarelainen on tyytyväinen tämän vuoden näkymiin Suomessa.

– Erityisesti omakotitalokauppa näyttää lupaavalta. Vuonna 2015 allekirjoitimme yli 60 prosenttia enemmän omakotitalokauppoja kuin edellisenä vuonna. Myös vapaa-ajan myynnissä tilauskanta on viime vuotta korkeammalla tasolla.

Venäjällä ja erityisesti IVY-maissa markkinatilanne on ollut vaikea.

– Markkinatilanteeseen nähden Venäjän myyntimme on kestänyt talouskriisiä hyvin vahvan markkina-asemamme ansiosta. Vaikka Venäjällä myynti laski, niin Venäjän liikevaihto vuonna 2015 oli samalla tasolla kuin vuonna 2013 ennen Ukrainan kriisin alkamista, Saarelainen kertoo.

Kiinassa Honkarakenne on tehnyt yhteistyötä viranomaisten kanssa hirsirakentamisen standardien luomiseksi.

– Tavoitteenamme on, että saamme siellä hyväksynnän Honkarakenteen tuotteille vuoden 2016 alkupuoliskolla ja olisimme tällöin ainoa hyväksytty hirsitalotoimittaja Kiinassa. Vain hyväksytyt toimijat pääsevät mukaan valtiollisiin hankkeisiin. Kiinan valtio julkisti vuoden 2015 syyskuussa ohjelman, jolla Kiina tulee ekologisista syistä edistämään puurakentamista tulevaisuudessa, Saarelainen kertoo.

Honkarakenteen yhtiökokous päättää huhtikuussa yhtiön kotipaikan ja sen myötä pääkonttorin siirtämisestä Karstulaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .