Hotelli Keurusselkää pyörittänyt Loma-Keuruu konkurssiin – yrittäjä arvostelee työeläkeyhtiö Eloa Loma-Keuruun ajamisesta vaihtoehdottomaan tilanteeseen

Hotelli Keurusselkää pyörittänyt Loma-Keuruu Oy asetettiin konkurssiin maanantaina Keski-Suomen käräjäoikeudessa. Konkurssia haki yritys itse.

Suurimmat velkojat ovat Työeläkeyhtiö Elo (eläkemaksuja arviolta 45 000 euroa) ja verottaja (arvio 38 000 euroa). Elo vaatii myös vuokrasaatavia.

Hotellin toiminta päättyi jo 24.6. ja vuokrasopimus kesäkuun lopussa. Yrittäjä Satu Jokihalme toteaa konkurssihakemuksessa, että toiminnan oli alustavan sopimuksen mukaisesti tarkoitus jatkua elokuulle. Kiista kiinteistönomistajan, Työeläkeyhtiö Elon kanssa ei tuottanut toivottua tulosta, joten alkuperäinen vuokrasopimuksen irtisanomispäivä astui voimaan.

Jokihalmeen mukaan kesäsesongin yli toimiminen olisi ollut suotuisampi ratkaisu sekä Loma-Keuruu Oy:lle että kiinteistönomistajalle taloustilanteen tasaamiseksi, mutta tähän ei löytynyt mahdollisuutta.

Loma-Keuruu ajautui nopeasti toiminnan päättymisen jälkeen taloudellisesti tilanteeseen, jossa veloista on mahdotonta suoriutua.

Jokihalme katsoo Elon ajaneen tietoisesti Loma-Keuruun vaihtoehdottomaan tilanteeseen.

– Loma-Keuruu Oy:n vuokraamissa tiloissa on ollut vuokrasopimuksen alusta alkaen lukuisia kiinteistön huonosta kunnosta johtuvia haasteita toiminnan kannattavalle toiminnalle, joista kiinteistönomistaja on tiennyt, ja joista sen olisi kuulunut ottaa vastuu vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä sovituilla tavoilla, Jokihalme kirjoittaa.

Hänen mukaansa tiloissa on ollut runsaasti toimintaa haittaavia ongelmia kuten kosteus- ja sisäilmaongelmia, katto- ja putkivuotoja sekä hajuhaittoja.

– Vuokranantaja ei ole suhtautunut ongelmiin vakavasti lukuisista reklamaatioista huolimatta ja laiminlöi velvollisuuksiaan sekä vuokrasopimusta osittain.

Jokihalmeen mukaan Loma-Keuruu Oy:n toiminnan vaikeudet kärjisti syksyn 2018 remonttisuma, jolloin noin puolet toiminnan kannalta olennaisista tiloista olivat remontin alla, joiden perusteena olivat suuri putkivahinko ja kiinteistön kosteusongelmat.

– Kiinteistönomistaja ei pyynnöistä huolimatta toimittanut tarvittavia dokumentteja vuokralaisen vakuutusten mahdollistamien korvausten hakemiseen, jolloin remonttien vaikutus liikevaihtoon ja toiminnan jatkomarkkinointiin heikkenivät olennaisesti.

Remonttien päätyttyä Työeläkeyhtiö Elo irtisanoi vuokrasopimuksen vedoten kiinteistöyhtiönsä tappiolliseen toimintaan ja liian raskaisiin korjaus- ja ylläpitokustannuksiin.

Jokihalmeen mukaan Loma-Keuruu yritti neuvotella vuokranmaksuvastuun ja remonttikustannusten kompensoinnista useaan otteeseen.

Loma-Keuruu jätti kesäkuun lopussa kanteen Helsingin käräjäoikeuteen kiinteistönomistajaa vastaan. Kanne liittyi remonttikustannuksiin, vuokrasopimuksen perusteisiin ja sisältöön sekä vuokran kohtuullistamiseen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .