Huoli Kreikasta painanut euron alimmilleen 9 vuoteen

Euron kurssi on painunut tänään alimmilleen yhdeksään vuoteen, kun markkinoilla on kannettu huolta Kreikan velkataakasta. Euro noteerattiin iltapäivällä alle 1,20 dollariin.

Kreikassa tammikuun 25. päivä pidettävien vaalien voittajaksi ennakoitu vasemmistolainen Syriza-puolue on uhannut lopettaa maan säästökuurin ja neuvotella EU:n tukisopimukset uusiksi.

Myös spekulaatiot EKP:n toimista heikentävät yhteisvaluuttaa.

Öljyn hinta on niin ikään jatkanut tänään alamäessä painuen alimmilleen viiteen vuoteen.

Yhteisvaluutta eurosta ei voi erota, toteaa Euroopan komission tiedottaja spekulaatioihin Kreikan euroerosta. Tiedottaja Annika Breidthardtin mukaan Kreikan jäsenyys yhteisvaluutassa on peruuttamaton.

Tiedottaja vetosi Lissabonin sopimukseen. Hän kommentoi asiaa tiedotustilaisuudessa kysyttäessä.

Komission tiedottajat kieltäytyivät kuitenkin spekuloimasta, voisiko Kreikan euroero olla mahdollista.

Saksan hallitus ei ole muuttanut kantaansa, jonka mukaan Kreikan irtaantuminen euroalueesta ei ole toivottavaa, sanoo liittokansleri Angela Merkelin edustaja Steffen Seibert. Hänen mukaansa Saksan tavoite on aina ollut se, että euroalueen tilanne vakiinnutetaan menettämättä yhtään jäsenvaltiota.

Seibert kommentoi lehdistötilaisuudessa Der Spiegel -lehden viikonvaihteessa julkaisemaa uutista, jonka mukaan Saksa uskoo euroalueen kestävän mahdollisen Kreikan eron. Lehti kirjoitti, että Saksan hallitus pitää Kreikan eroa eurosta lähes väistämättömänä, jos vasemmistopuolue Syriza voittaa maan parlamenttivaalit loppukuusta.

Ranskan presidentti Francois Hollande kehotti aiemmin tänään Kreikkaa noudattamaan eurooppalaisia sitoumuksiaan.

Hollande sanoi Ranskan radiolle, että kreikkalaiset ovat vapaita päättämään omasta kohtalostaan. Hän muistutti, että Kreikalla on kuitenkin tiettyjä sitoumuksia, jotka on tehty ja joita on tietenkin kunnioitettava.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.