Huonekalujätti Ikean kauppakeskus Kuopioon

Huonekalujätti Ikea alkaa rakennuttaa myymäläänsä Kuopioon. Ikea Real Estate Oy ja Kuopion kaupunki ovat Savon Sanomien mukaan tehneet esisopimuksen tonttikaupasta Ikea Oy konseptitavaratalon ja Ikano Fastighets Ab:n kauppakeskuksen rakentamiseksi Matkukseen, viitostien länsipuolelle Etelä-Kuopioon.

Kuopion kaupunginhallitus hyväksyi sopimuksen allekirjoittamisen maanantaina salaiselta listaltaan. Lopullinen kauppakirja allekirjoitetaan lokakuun loppuun mennessä.

Ikean maajohtaja Colin Renwick arvioi, että kauppakeskuksen rakennustyöt saadaan käyntiin ehkä vuonna 2010 ja Ikean avajaisia vietettäisiin 2011.

Noin 22 hehtaarin tontin rakennusoikeus on pinta-alaltaan 14 jalkapallokenttää vastaava 90 000 kerrosneliötä. Siitä Ikean tavarataloon tarvitaan noin 30 000 neliötä.

Kauppakeskukseen on suunnitteilla monipuolinen keskittymä, jonne soveltuvia kumppaneita voivat olla esimerkiksi Terra, Biltema ja Plantage.

Lisäksi Ikealla on etuosto-oikeus kuuden hehtaarin alueesta, joka sijaitsee Matkuksessa moottoritien itäpuolella. Tontin rakennusoikeus on yli 26 000 neliötä. Ikealle ja Ikanolle tulevien tonttien pintamaat on osin poistettu ja louhintaa aloitettu.

Suuren maa-alueen myynti tuo Kuopion kaupungille esisopimuksen mukaan lähes 11 miljoonaa euroa.

Vaikutusta Jyväskylään asti

Kuopio tunnusteli monien muiden kaupunkien lailla Ikean kiinnostusta myymän rakennuttamiseen jo vuosia sitten. Uudelta pohjalta lähdettiin elokuussa, kun Kuopio oli suunnitellut riittävän mittavia yritystontteja ja Ikea oli hahmotellut uutta strategiaansa.

- Ikean tulo varmasti vahvistaa Kuopion asemoitumista Suomen kaupallisella kartalla, iloitsi Kuopion kaupunginjohtaja Petteri Paronen maanantai-iltana.

Hän katsoo Kuopion olevan jo nyt Itä-Suomen kaupallinen keskus. Sellainen keskus, jonka vaikutusalueeseen ainakin Ikean osalta kuuluvat muiden muassa Joensuu ja Jyväskylä.

Noin 200 kilometrin säteellä Kuopiosta asuu vähän yli miljoona ihmistä. Kauppakeskuksen lasketaan imevän valtavasti ostovoimaa, noin 250 miljoonan euron myynnin verran vuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.