Tällä alalla "valmiin työntekijän" löytäminen on vaikeaa

Turvatekniikan jyväskyläläinen asiantuntija Turvallisuuspiste Suomi Oy on kasvanut viidentoista vuoden aikana parin hengen tiimistä 24 henkeä työllistäväksi yritykseksi. Osansa kasvuun toi sulautuminen toisen alan yrityksen, JAG Turvatekniikan kanssa vuodenvaihteessa.

Edelleen yritys on kuitenkin mukavan pieni, ainakin teknisessä tuessa työskentelevän Juha Viidan mukaan. Hän tuli viime kevätkesällä Turvallisuustiimiin globaalista, hälytysalan G4S-yhtiöstä.

– Se oli iso talo, mutta työtahti oli uuvuttava. Yksi ihminen yritti tehdä kolmen hommia. Muutenkaan suuruus ei ole mikään parempien työolojen tae. Pienemmässä yrityksessä joustavuutta on ihan toisella tavalla, sanoi Viita.

– Olen yleensä aina siirtynyt pienemmästä suurempaan, mutta tulo Turvallisuuspisteelle oli askel takaisin pienempään. Hyvin olen viihtynyt, sanoi Viita.

– Kevätkesän haku oli hankala. Ammattilaisia ei vain löydy. Meillä oli neljässä lehdessä työpaikkailmoitus, jolla haimme asentajia, teknistä ja myynnin tukea sekä järjestelmämyyjiä. Myyjiä oli tulossa, mutta ammattitaitoisia asentajia ei. Ei Jyväskylään sen enempää kuin Helsinkiinkään, kertoi yrittäjä Hannu Pasanen.

– Kyllä tällä alalla ammattitaitoinen työntekijä töitä saa. Koulutusta kun ei ole, työssä hankittu kokemus on arvokasta. Oma koulutustaustani on sähköpuolelta, ja työn olen oppinut tekemällä. Työ Turvallisuuspisteessä on hyvin samankaltaista kuin oli G4S:ssä, teknistä asiakastukea, kuvaili Viita.

Viidan jälkeenkin on kaksi miestä saanut vakituisen työpaikan, kun syksyllä palkattiin myyntiin Vesa Lievonen ja vuodenvaihteessa asentaja Esko Rajaniemi, joka aiemmin oli tehnyt yritykselle töitä vuokratyöfirman kautta.

"Valmiin" löytäminen vaikeaa

Uusia työntekijöitä on haussa nytkin sen eri toimipaikkoihin eri puolilla maata.

– Tarvitsemme Jyväskylään kaksi uutta asentajaa, ja lisäksi haemme asentajia Joensuuhun ja pääkaupunkiseudulle, mahdollisesti myös Kouvolaan ja Lahteen. Alalle ei ole suoraa koulutusta, joten ”valmiin” työntekijän löytäminen on todella vaikeaa. Sellaisen voi saada ehkä jostain toisesta saman alan yrityksestä. Uuden työntekijän kouluttaminen ottaa aikaa, eikä tämänkokoisella yrityksellä tahdo riittää resursseja työssä kouluttamiseen, pohti Pasanen.

Koska asentajia nyt vain ei ole, kouluttaminen on jäämässä ainoaksi vaihtoehdoksi. Pohjakoulutuksena voi olla esimerkiksi tele- tai sähköalan opintoja.

Asentajan työ on Pasasesta antoisaa. Se on liikkuvaa ja siinä pääsee paikkoihin, joihin ei normaalisti pääse. Työ vaatii luottamusta.

– Asentajilta vaadimme poliisilta saatavan turvasuojaajakortin. Poliisi tsekkaa taustoja, ja etenkin omaisuusrikokset voivat olla este kortin saamiselle.

Turvatekniikan uusimpia edistysaskeleita on muun muassa älykkäät kamerat, jotka tunnistavat liikkujan kokoa, vauhtia ja kulkusuuntaa. Näin kamera tallentaa oleellisen liikkeen, eikä esimerkiksi jäniksen loikkimisia tai tuulen kuljettamia roskia.

Tulevaisuutta on valvontatekniikan käyttäminen valvonnan ohella markkinointiin.

– Turvakamera voidaan asentaa esimerkiksi laskemaan kauppakeskukseen eri ovista sisälle tulevat ja ulos lähtevät. Tai kameroiden avulla voidaan selvittää asiakkaiden liikkeitä ja pysähtymisiä kaupassa ja löytää niin ehkä parhaat myyntipaikat eri tuotteille, kuvailee Pasanen.

Yritys perustettiin Jyväskylässä, missä sen pääpaikka on edelleen. Toinen perustajajäsen myi osuutensa yrityksestä viime keväänä, ja yritysjärjestelyjen kautta JAG Turvatekniikka sulautettiin Turvallisuuspisteeseen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .