IMF laski ennustettaan maailman talouskasvusta

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennakoi heikkenevää maailmantaloutta. Se laski tiistaina ennustettaan tämän vuoden talouskasvusta 3,3 prosenttiin, kun vielä tammikuussa ennuste oli 3,5 prosenttia. Ongelmia tuottavat esimerkiksi jännitteet suurien talousmaiden kauppasuhteissa sekä Britannian alati pitkittyvä EU-ero.

Samoin kahdella kymmenyksellä laski myös ennuste Yhdysvaltojen taloudesta. IMF ennustaa nyt maan talouden kasvavan tänä vuonna 2,3 prosenttia ja kasvun hidastuvan ensi vuonna 1,9 prosenttiin.

Neljännesvuosittain julkaistavan ennusteen mukaan laskusuunnassa on noin 70 prosenttia maailman talouksista. Esimerkiksi Eurooppaan voi olla luvassa ripeääkin laskua. Erityisesti kasvu hidastuu talousveturi Saksassa, ja Italia voi menettää kasvun edellytykset kokonaan, IMF arvioi. Kolmella kymmennyksellä laskenut ennuste tämän vuoden kasvuprosentista euroalueella on 1,3.

Kehittyvät taloudet Kiina ja Intia ovat tämän vuoden ennusteen kasvuluvuissa aivan omissa lukemissaan, Kiina 6,3:ssa ja Intia 7,3 prosentissa.

Kokonaisuudessaan maailman talouskasvun odotetaan vahvistuvan vuoden lopulla, ja ensi vuodelle IMF ennakoi nyt 3,6 prosentin kasvua maailmantalouteen. Tämä kuitenkin edellyttää monia myönteisiä muutoksia, esimerkiksi ratkaisuja Yhdysvaltain ja Kiinan kauppakiistoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.