IMF varoittaa: USA:n tuontitullit voivat rokottaa pahasti Kiinan talouskasvua

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF varoittaa, että Yhdysvaltojen kiinalaistuotteille asettamien tuontitullien korottaminen uhkaa leikata rajusti Kiinan talouskasvua.

IMF:n tuoreessa raportissa arvioidaan, että Kiinan talous kasvaa tänä vuonna 6,2 prosenttia sillä oletuksella, että uusia tulleja ei enää aseteta. Kiinan taloutta arvioiva raportti on tehty ennen presidentti Donald Trumpin viime viikolla ilmoittamia uusia tuontitulleja. Syyskuun alkuun kaavaillut kymmenen prosentin tuontitullit koskevat kiinalaistuotteita 300 miljardin dollarin arvosta.

IMF:n Kiinan toimintojen päällikön James Danielin mukaan uudet tullit voivat hidastaa Kiinan talouskasvua vielä 0,3 prosenttia tulevana vuonna.

Kiina ei jäänyt toimettomaksi tuontitullien kiristyksen keskelle. Tiistaina maan kauppaministeriö kertoi Kiinan valtio-omisteisten yritysten keskeyttäneen yhdysvaltalaisten maataloustuotteiden ostamisen.

Maanantaina Kiinan valuutta juan laski alimmalle tasolleen suhteessa Yhdysvaltain dollariin sitten vuoden 2010. Valuutan hintakehitys on ruokkinut epäilyksiä siitä, että Kiinan hallinto alentaisi keinotekoisesti juanin kurssia lievittääkseen Yhdysvaltain kauppatullien vaikutusta talouteensa. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö nimesikin Kiinan virallisesti valuutan manipuloijaksi.

Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppasota onkin viime viikkoina kärjistynyt uudelleen. IMF on vedonnut maailman talousmahteihin, että ne hakisivat nopeasti ratkaisua kauppakiistaansa.

Sitä ei välttämättä ole luvassa, sillä Trump uhkaili perjantaina syyskuulle sovittujen kauppaneuvottelujen perumisella ja esitti epäilyksen sopimuksen syntymiselle.

IMF on huolissaan Kiinan talouskasvusta, sillä se näyttää jo nyt hidastumisen merkkejä. Järjestön mukaan Kiinan talouskasvun heikkenemisellä olisi "merkittäviä negatiivisia globaaleja vaikutuksia".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Keski-Suomen maaseutu saa rahoitusta poikkeusaikanakin – Epävarmuus näkyy erityisesti investoinneissa

Upeat kesäsäät toivat Jyväskylän terassiravintoloille "unelmastartin", mutta sisätiloissa on vaikeampaa – "Tänä vuonna ei missään nimessä päästä normaaliin tilanteeseen"

Oikeus torppasi Fortumin havittelemat muutokset Oulujoen vaelluskalamääräyksiin – uusia kalateitä ei silti tule ainakaan lähivuosina

Suomen merkittävin laserleikkauksen keskittymä syntyi kaikessa hiljaisuudessa Keuruun Haapamäelle – Naapuriyritysten valtavat koneet taivuttavat kirkasmetallista mitä tahansa tarvitaan

Jyväskylä neuvottelee lentojen jatkumisesta valtion ja Finnairin kanssa: "Jos kaupallinen kannattavuus palautuu, myös lennot palautuvat"

Eckerö lopettaa Maarianhaminan ja Tukholman välillä liikennöivän Birka Cruisesin toiminnan

Norjalainen yritys ostaa Pilke päiväkodit -yrityksen – ei henkilöstövaikutuksia

Yhdysvalloissa työllisyys parani kesäkuussa ennakoitua nopeammin

Privanet Capital Marketsille seuraamusmaksu – syynä virheelliset tiedot Lapis-yhtiöistä

Epävarmuus OIkiluoto 3:n valmistumisajasta jatkuu, tietoa aikataulusta luvassa elokuussa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.