Iban-tilinumeroa ei tarvitse opetella ulkoa

Pankkitilin Iban-tilinumeroa ei tarvitse opetella ulkoa, vaikka kansainväliset tilinumerot tulevat virallisesti käyttöön vuodenvaihteessa.

– Se voi hyvin olla muistikortilla, sillä pelkkää pankkitilin numeroa ei voi käyttää väärin. En minäkään muista omaa tilinumeroani ulkoa, Finanssialan keskusliiton kehityspäällikkö Anne Nisén sanoo.

Kansalliset tilinumerot ovat saaneet armonaikaa vielä ensi vuoden lokakuun loppuun asti. Sen jälkeen tilinumerot muuttuvat lopullisesti Iban-muotoiseksi, mikä on osa siirtymistä kohti yhtenäistä eurooppalaista maksualuetta.

Laskuissa on heinäkuusta lähtien pitänyt näkyä kansainvälinen tilinumero Iban sekä Bic-koodi, joka ilmaisee maksun saajan pankin. Tulevaisuudessa pankki-asiakas tarvitsee molempia.

Kuluttaja-asiakkaalla on jo Iban-tilinumero, joka löytyy esimerkiksi tiliotteesta tai verkkopankista. Pankkien verkkosivuilla on myös laskureita, joilla tilinumeron muodon voi tarkistaa.

Kuluttajan ei yleensä tarvitse ilmoittaa uutta numeroa työnantajalle. Suuri osa yrityksistä hoitaa numeroiden päivittämisen pankin kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.