Ilkka nousemassa Alma Median suurimmaksi omistajaksi

Eteläpohjalainen Ilkka-Yhtymä on nousemassa viestintäkonserni Alma Median suurimmaksi yksittäiseksi omistajaksi.

Ilkka allekirjoitti keskiviikkona ehdollisen kauppasopimuksen, jolla se ostaa ruotsalaiselta Skandinaviska Enskilda Bankenilta SEB:ltä 7,5 miljoonaa Alman osaketta 4,75 euron kappalehintaan. Toteutuessaan kauppa kaksinkertaistaa Ilkan omistusosuuden Alma Mediassa nykyisestä noin kymmenestä reiluun 20 prosenttiin.

Sopimuksen toteutuminen vaatii Ilkka-Yhtymän elokuussa kokoontuvan ylimääräisen yhtiökokouksen hyväksynnän. Kauppa on tarkoitus rahoittaa enintään 40 miljoonan euron suuruisella osakeannilla.

Yhtymän toimitusjohtaja Matti Korkiatupa uskoo, että yhtiökokous antaa yhtymälle kauppaan tarvittavat valtuudet.

- Hallintoneuvosto oli jo asiasta täysin yksimielinen, Korkiatupa huomauttaa.

Alma oiva Ilkalle

Ilkka ilmoittaa tavoittelevansa pitkäaikaista omistajuutta Almassa. Sijoitus Almaan sopii Korkiatuvan mukaan hyvin Ilkan linjaan, johon on aiemminkin kuulunut sijoituksia strategisesti kiinnostaviin kohteisiin viestintäalalla.

- Alma on hyvin hoidettu yhtiö, jolla on kasvupotentiaalia. Lisäksi näin suuria osake-eriä tulee myyntiin vain harvoin, Korkiatupa perustelee.

Toimitusjohtaja sanoo Alman kiinnostavan eteläpohjalaisia myös läheisyyden vuoksi. Naapurimaakunnissa ilmestyvät Aamulehti ja Satakunnan Kansa ovat Alman julkaisemia lehtiä.

Alma-kauppaan ei Korkiatuvan mukaan liity mitään erityisiä linjauksia siitä, mihin suuntaan Almaa on jatkossa kehitettävä. Näistä asioista päätetään yhteistyössä Alman muiden omistajien kanssa.

Toiminta jatkuu entisellään

Alma Median toimitusjohtajan Kai Telanteen mukaan kaupalla ei ole vaikutusta konsernin lehtien tai muiden yksiköiden toimintaan.

Alma omistaa Suomessa reilut 30 sanoma- ja paikallislehteä sekä useita kaupallisia verkkopalveluja. Sen liikevaihto viime vuonna oli reilut 340 miljoonaa euroa. Telanteen mukaan myynnin kehitys tänä vuonna on ollut jonkin verran laskusuunnassa.

Alma Media on STT:n suurin yksittäinen omistaja. Ilkka omistaa myös suoraan osan STT:stä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.